Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В Україні ухвалили рішення про обмеження Telegram, оскільки це стало питанням національної безпеки

Телеграм

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) вирішив заборонити використання Telegram у державних установах, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. Це рішення було ухвалене під час засідання НКЦК, що відбулося 19 вересня.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Рада національної безпеки і оборони України.

На засіданні були присутні представники ключових установ, зокрема Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної поліції, Генерального штабу Збройних Сил, Служби безпеки України та інших. Секретар РНБО України Олександр Литвиненко підкреслив необхідність об’єднання зусиль для забезпечення національної безпеки у кіберпросторі.

Основною темою обговорення стали загрози, пов’язані з використанням Telegram, особливо в умовах війни. Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів дані, які свідчать про доступ російських спецслужб до особистого листування користувачів, включно з видаленими повідомленнями. Він зазначив, що питання використання Telegram стосується не свободи слова, а національної безпеки.

Представники СБУ і Генштабу наголосили на використанні Telegram ворогом для проведення кібератак, розповсюдження шкідливого програмного забезпечення та коригування ракетних ударів. Вирішено заборонити установку і використання цього месенджера на службових пристроях працівників державних органів, військовослужбовців і працівників критичної інфраструктури, за винятком тих, для кого використання Telegram є частиною службових обов’язків.

На засіданні також обговорили забезпечення стабільності роботи мобільного зв’язку та інтернету під час воєнного стану, а також ініціювали створення центру обміну та аналізу інформації про кіберзагрози за європейськими стандартами. Окрім цього, ухвалено рішення про запровадження національної ініціативи, що сприятиме посиленню ролі жінок у кібербезпеці і гендерній рівності, а також створенню автоматизованої платформи для моніторингу реалізації Стратегії кібербезпеки України (CyberTracker).

Окремі питання, що стосуються національної кіберстійкості, були розглянуті в закритому режимі.

Телеграм

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору