Інформатор Калуш

ВЛАДА

Болехівські депутати направили Уряду та ВРУ свій план порятунку країни від енергетичного колапсу

Болехівські депутати направили Уряду та ВРУ свій план порятунку країни від енергетичного колапсу

Болехівська міська рада направляє звернення Верховній Раді України та Кабінету Міністрів. Пропонує не давати “енергетичні” кошти “неефективним та некомпетентним міністерствам”, а спрямувати їх на місцевий рівень, будувати балансуючі теплові електростанції на кордоні з Польщею та Румунією й відмовитися від “шкідливої ідеї витрачання коштів на добудову атомних енергоблоків Хмельницької АЕС”.

За документ днями проголосували на сесії міської ради, повідомляє Інформатор.

Тексту звернення під час засідання не зачитували. Але він є оприлюднений на сайті міської ради. Подаємо його повністю:

Верховній Раді України
Кабінету Міністрів України

Звернення Болехівської міської ради Івано-Франківської області до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо критичного стану в енергетиці

Після значних руйнувань агресором українських потужностей електричної генерації, вся країна перебуває у стані постійних і тривалих відключень електроенергії. Вже сьогодні тривалість відключень електроенергії для населення складає до 10 годин на добу. За прогнозами аналітиків, вже восени тривалість відключень може збільшитися до 16 та більше годин.

Поки актуальним залишається питання до  влади, чому ж нам не вдалося захистити критичну інфраструктуру від атак ворога, і куди поділись виділені на це кошти?

Але не менш актуальним і нагальним, а навіть критичним, стоїть питання, як вийти із ситуації, яка склалася. Який план дій у держави, і як має впоратися із новими викликами місцева влада?

Підняття тарифів на електроенергію не має абсолютно ніякого стосунку до відбудови енергетики. Потрібно вже і негайно зробити все можливе на законодавчому та урядовому рівнях, щоб створити всі умови для вирішення проблем в енергетиці та підготовці до нового опалювального сезону.

Тому звертаємось до органів вищої державної влади із наступним:

По-перше, потрібно внести зміни в регулятивні документи, щоб бізнес чи громадяни, які прийняли рішення самостійно інвестувати у власну енергетичну безпеку – були під захистом держави: страховим, фінансовим, енергетичним, регулятивним. Необхідно спростити правила проектування, запровадити податкові канікули для тих, хто інвестує у системи диверсифікації енергозабезпечення і енергетичну децентралізацію.

По-друге, кошти західних партнерів для підтримки України в частині енергозабезпечення не мають концентруватися у неефективних та некомпетентних міністерствах. Першочергово мають бути забезпеченими всім необхідним ресурсом і грошима, під відповідальність, всі місцеві адміністрації та органи місцевого самоврядування. Крім того, виділені кошти необхідно спрямувати на побудову малих електро- і теплових станцій в територіальних громадах.

По-третє, побудувати балансуючі теплові електростанції на кордоні з Польщею та Румунією, де будуть працювати українські енергетики, використовуватися українське вугілля і регулювання роботи буде здійснюватися Україною відповідно до потреб енергосистеми. 

По-четверте, відмовитися від шкідливої ідеї витрачання коштів на добудову атомних енергоблоків Хмельницької АЕС за російською технологією. 

Тільки чіткий план дій, децентралізації енергетики та скоординована робота влади, як центральної так і місцевої разом із громадянами, зможе врятувати країну від енергетичного колапсу!

Депутати Болехівської міської ради
Івано-Франківської області
VIІI демократичного скликання

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору