Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Жінки вриваються в ІТ: у Калуші студентам-митцям розповіли, як заробляти у сучасному світі

У динамічному середовищі ІТ стає все більше жінок. Нині, кажуть фахівці, вони займають левову частку серед дизайнерів та розробників сайтів. Про професію майбутнього із гнучким графіком та хорошою оплатою праці йшлося у Калуші.  

Ділиться Інформатор.

Академія ІТ Step у Калуші провела пізнавальну лекцію для студентів-дизайнерів Калуського фахового коледжу культури і мистецтв, під час якої запрошені лектори, викладачі IT-академії Мар’яна Кінах та Юлія Яковенко, розповіли про переваги роботи у цій сфері, пошуки перших клієнтів та власний досвід праці. Також амбасадор школи IT Step Петро Івануджак розповів про роль та значення кібербезпеки, віруси, що створюють люди, та шахрайські схеми, які вміло використовують зловмисники.

Лекцію було проведено ГО “Чисті серця” за підтримки ініціативи Meet & Codeпорталу “Гурт”. Ініціатива Meet and Code фінансується Amazon і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з партнером в Україні, а саме Ресурсним центром ГУРТ.

Зокрема, молодь дізналася, що фахівці IT-cфери є одними із найзатребуваніших на ринку праці, а у фаховому середовищі можна вільно змінювати суміжні напрямки, а також — що жінки займають левову частку серед дизайнерів та розробників сайтів. Викладач дизайну академії IT Step Мар’яна Кінах поділилася своєю історією шляху в цій сфері. Наголосила, що надихалася історіями друзів, які вже досягли успіхів в IT та співпрацюють із світовими технологічними гігантами. Рішення про перехід у цю сферу був не спонтанним:

“Спочатку я працювала в сфері, не пов’язаній із IT. Я була менеджером міжнародного туризму. Мій перехід був неспонтанним. Це був певний виклик, який я прийняла для себе. Технології будують майбутнє. Я надихалася історіями друзів, які розповідали, як вони реалізовані в сфері ІТ та співпрацюють із міжнародними компаніями”.

Як і у будь-якої людини, на початку свого шляху, у жінки були сумніви щодо того, чи правильну професію обрала і чи все у неї вийде:

“З першими успіхами я відчула і побачила, що IT — це не просто галузь чи професія, це — шлях до втілення своїх ідей і це є насправді великим світом можливостей. Адже тут потрібно працювати не лише розумом, але й включати певну креативність. Бажання вчитися і розвиватися повинно бути завжди”.

Учасників пізнавальної лекції цікавили переваги роботи у cфері технологій. Тож, спікерка Мар’яна Кінах виділила основні переваги роботи у IT-сфері:

  • Висока заробітна плата, що індексується у валюті. На рівень доходу впливає спеціальність — чим вища кваліфікація, тим більша оплата;
  • Гнучний графік роботи — ІТ-спеціалісти самостійно визначають свою завантаженість. Можна працювати дистанційно або підлаштовувати години роботи відповідно до особистого життя (особливо важливо це при наявності сім’ї);
  • Професія майбутнього — світ технологій зростає та розвивається. Спеціалісти цієї галузі з кожним днем все більш затребувані на ринку праці;

Важливим аспектом, якого торкнулася Мар’яна Кінах, є роль і особливе місце жінок у сфері IT. Зауважила, що якщо раніше сфера технологій асоціювалася виключно із бородатими чоловіками, то зараз жінки вносять креатив та свіжі думки у проєкти та займають чи не 50% відповідних посад.

Враховуючи, що слухачами лекції є митці, то їх турбувало питання створення власного портфоліо, яке б їх вдало презентувало і відкривало шлях до заробляння грошей. Спеціалістка порадила шукати перших клієнтів на фріланс-платформах та додала, що в подальшому, якщо добре здійснити замовлення, клієнти запустять бізнес-ланцюжок та рекомендуватимуть цю особу як професійного фахівця, що відіграє ключову роль у IT-cфері.

Молодих дизайнерів цікавила проблема використання новачками перших програм для дизайну. Основною та першочерговою рекомендацією Мар’яни Кінах було використання Figma, яка є доступною у користуванні та однією з провідних у UI/UX дизайні. Одразу ж Петро Івануджак пояснив, що фахівці цього напрямку розробляють сайти та додатки зрозумілими для користувача:

“Вони розробляють дизайн сайту — де має бути кнопочка, аби було зручно натиснути, якого розміру воно має бути та де має бути “хрестик”, щоб закрити сторінку. Тобто зробити так, щоб сайт чи додаток був зрозумілим для користувача на інтуїтивному рівні”, —пояснює амбасадор академії IT Step у Калуші

Тему UI/UX дизайну розвинула викладачка академії IT Step Юлія Яковенко. Фахівчиня порадила вивчати іноземні мови, бо професія актуальна по всьому світі, а клієнти можуть бути із найрізноманітніших країн світу. За її словами, зараз у розробленні працюють жінки і співвідношення із чоловіками становить 50/50 або навіть жінок більше на відповідних посадах.

“Не варто боятися, що ви будете чужим серед своїх, своїм серед чужих. Такого немає. Слід розуміти, що сфера активно розвивається і ви можете перейти з однієї спеціальності на іншу. Що сталося і у моєму випадку”.

Сфера технологій дає можливість змінювати напрямки роботи, чого не можуть собі дозволити більш одноманітні банківська справа, юриспурденція чи, наприклад, медицина. Так, у IT-сфері можна спочатку працювати тестувальником, а з часом — перейти у розробники чи дизайнери. Найголовніше, що до цього ставляться лояльно.

Опісля Петро Івануджак провів лекцію щодо кібербезпеки, де разом із калуськими студентами з’ясував поняття вірусів, їх походження та шляхи боротьби із ними. Розглянули проблему соціальної інженерії та її впливу на людину. Фішинг досить поширений вид шахрайства в умовах розвитку комп’ютерних технологій та соціальних мереж. Для боротьби із ним слід застосовувати двохфакторну автентифікацію, перевіряти свої дані та не повідомляти їх нікому.

Наприкінці заходу учасники отримали сертифікати про прослуховування лекції та брендовані кружки.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору