Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Калуші затвердили нові тарифи на теплопостачання: кого вони стосуються

Опалення
Тариф на опалення для населення збільшився на 36%, тоді як для бюджетних установ він підвищився на 25%. Хоча економічно обґрунтований тариф для населення не буде використовуватися, він надає можливість комунальному підприємству отримувати компенсацію з державного бюджету.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Вікна.

Сьогодні, 24 вересня, виконавчий комітет затвердив тарифи на централізоване опалення та транспортування теплової енергії від Калуської ТЕЦ для комунального підприємства “Калуська енергетична Компанія” на опалювальний сезон 2024/2025 років.

Нові тарифи були прийняті для всіх категорій споживачів, але для населення їх застосовувати не планується. У зв’язку з наявністю воєнного стану та протягом шести місяців після його скасування в Україні діє законодавчий мораторій на підвищення тарифів на опалення для населення.

“Вікна” нагадують, що комунальне підприємство забезпечує теплом власних споживачів — це мешканці шести багатоквартирних будинків та бюджетні установи, які отримують опалення від котелень “Калуської енергетичної компанії”. Крім того, підприємство надає послугу транспортування теплової енергії від Калуської ТЕЦ ТОВ “Костанза”. Тариф на цю послугу є складовою частиною тарифу на опалення для споживачів теплоелектроцентралі.

Попередні тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також послуги з постачання теплової енергії КП “Калуська енергетична Компанія” були затверджені виконавчим комітетом Калуської міської ради в жовтні минулого року. Нові тарифи на наступний опалювальний період суттєво перевищують торішні.

Зокрема, тариф на опалення для населення встановлено на рівні 4903,79 гривні за Гкал, а для бюджетних установ — 6469,87 гривні за Гкал (з урахуванням податку на додану вартість).

Для порівняння, у попередньому опалювальному сезоні тарифи на опалення становили 3594,83 гривні за Гкал для населення та 5164,18 гривні за Гкал для бюджетних установ.

Отже, тариф на опалення для населення підвищився на 36%, а для бюджетних установ — на 25%.

Проте через мораторій у опалювальному сезоні 2024/2025 років споживачам послуг централізованого опалення “Калуської енергетичної Компанії” нараховуватимуть оплату за такими ставками:

  • для мешканців — за тарифом попереднього сезону — 1810,74 гривні за Гкал;
  • для бюджетних установ — 6469,87 гривні за Гкал.

Що стосується тарифу на транспортування теплової енергії від теплоелектроцентралі через мережі комунального підприємства, то на наступний опалювальний сезон вони будуть такими:

  • для населення — 325,72 гривні за Гкал (без ПДВ);
  • для бюджетних установ — 329,41 гривні за Гкал;
  • для інших споживачів — 328,63 гривні за Гкал.

У зв’язку з мораторієм на транспортування теплової енергії від ТЕЦ для населення буде застосовуватися тариф, який діяв станом на 24 лютого 2022 року — 217,35 гривні за Гкал.

“Вікна” нагадують, що філія “Калуська ТЕЦ” ТОВ “Костанза” у попередньому опалювальному сезоні забезпечувала теплом 136 багатоквартирних житлових будинків у Калуші.

Як було зазначено на засіданні виконкому, пропозиції щодо тарифів на опалення для “Калуської енергетичної Компанії” раніше оприлюднили для збору зауважень і пропозицій, але у встановлений термін їх не надійшло. Також тарифна комісія перевірила обґрунтованість нових тарифів і не виявила жодних зауважень.

Відзначалося, що встановлення економічно обґрунтованого тарифу для населення, хоча і не застосовуваного, дозволяє комунальному підприємству провести розрахунок різниці у тарифах. Кошти на компенсацію цієї різниці “Калуська енергетична Компанія” сподівається отримати з державного бюджету.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору