Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Калуші заговорили про зрив опалювального сезону. Чи залишаться школи і дитсадки у холоді?

каналізаційний люк

Стає все очевиднішим, що Калуська ТЕЦ не має наміру цьогоріч постачати тепло: вугілля не придбано, гідравлічні випробування мереж не розпочалися, а дзвінки та листи представників міської ради й навіть рівня області підприємство ігнорує. Проблема стосується не всього міста, але значної його частини: 143 житлові будинки та 27 бюджетних установ ризикують залишитися в холоді. 

Інформатор розповідає детальніше.

У Калуші відбулося позачергове засідання оперативного штабу із забезпечення сталого проходження опалювального сезону. Скликали його, як повідомив заступник міського голови Богдан Білецький, на виконання доручення з області. Запросили керівництво філії “Калуська ТЕЦ ТОВ “Костанза” та арбітражного керуючого, але вони не прийшли.

Натомість стало відомо, що “Калуська енергетична компанія” отримала листа від ТЕЦ із повідомленням, що до проведення гідравлічних випробувань мереж вони готові, але очікують на підписання договору про надання послуг із транспортування теплової енергії магістральними та місцевими розподільчими тепловими мережами на 2024-2025 роки.

Директор КП “Калуська енергетична компанія” Петро Шевчук каже: проведення гідравлічного випробування — це обов’язковий щорічний захід, а договір, на який посилається ТЕЦ, це формальність. Він вважається укладеним з запуском опалювального сезону і не потребує додаткового укладення у письмовій формі.

“Ми в судовому порядку визначаємо умови цього договору. Так було два попередні опалювальні сезони і так буде і цього опалювального сезону. Тому гідравлічні випробування до цього договору не мають жодного відношення”, — каже комунальник.

Також він повідомив, що з нинішнього дня КЕК почала заповнювати відповідні мережі водою.

Богдан Білецький дії керівництва ТЕЦ назвав саботажем. Мовляв шукають якісь відмовки і знайшли цей договір.

“Договір все рівно буде укладений. Навіть якщо Калуська енергетична компанія не захотіла би його укладати, то суд зобов’язав би це зробити. Дуже сумнівні причини не проведення гідравлічних випробувань”, — акцентував він.

Відтак оперативний штаб прийняв рішення передати “справу” на розгляд міської комісії ТЕБ та НС та звернутися в усі профільні структури з попередженням про можливий зрив опалювального сезону в Калуші через незрозумілі дії ТЕЦ.

Комісію ТЕБ та НС зібрали через кілька годин. На ній уже головував міський голова Андрій Найда. Він нагадав, що ТЕЦ була у державній власності і продав її Фонд держмайна (це сталося у листопаді 2021 року. — ред.):

“Відповідно держава гарантувала: якщо вона продає, то наступні п’ять періодів місто буде забезпечено центральним опаленням. До цього ми повинні були готуватися. Ми і так почали працювати на випередження: робимо проекти по встановленні модульних котелень та реалізовуємо їх. Але те, що зараз відбувається, — саботаж, бо ми не розуміємо, яким чином буде відбуватися цей опалювальний період”.

Також під час засідання було зазначено, що централізоване теплопостачання від Калуської ТЕЦ в місті наразі отримують 143 житлові будинки (близько 3000 абонентів) та 27 бюджетних установ (6 шкіл, 5 дитсадків, 3 вищі навчальні заклади, поліція, ЦНАП, дві поліклініки).

У підсумку в міській раді вирішили звернутися до профільних міністерств, керівництва ОВА та народних депутатів з проханням негайно відреагувати та вжити заходів, а до керівника регіонального відділення Фонду держмайна України в Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях направити звернення щодо невиконання “Костанзою” умов договору малої приватизації.

Нагадаємо, що після приватизації Калуська ТЕЦ мала надавати теплопостачання для міста ще впродовж п’яти років (минуло лише два). Крім того, мав бути збережений основний вид діяльності підприємства, тобто виробництво енергії. Такими були умови приватизації. А їх недотримання фактично може бути підставою для розірвання договору та повернення теплоелектроцентралі у державну власність.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору