Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Зупинка у селі Тужилів на Калущині: дух карпатських опришків та символізм | ФОТО

Зупинка Тужилів

У селі Тужилів на Калущині збереглася унікальна мозаїчна зупинка, що вражає яскравим дизайном та глибоким символізмом, втілюючи дух карпатських опришків і передаючи їхню історію та боротьбу за свободу. Мозаїка не лише виконує функцію зупинки, але й стає справжнім артоб’єктом, що привертає увагу.

Ділиться Інформатор.

Раніше ми писали про збережену мозаїчну зупинку в селі Станькова, а сьогодні ділимося світлинами із села Тужилів та розглядаємо задум художника, який створив цю мозаїку.

Зупинка Тужилів

Митець використав різноманітні елементи, щоб передати глибокий сенс, закладений у композицію. Мозаїчна зупинка в селі Тужилів зображає величні Карпати, а також опришків на конях, які тримають у руках валашку (традиційний топірець карпатських горців) і оточені лісом з тваринами. З одного боку мозаїки намальоване сонце, в якому можна помітити жовто-блакитні промінці, що символізує день, тоді як з іншого боку зображений місяць, що уособлює ніч.

Зупинка ТужилівТужилів

На протилежній стороні можна також побачити півня, який символізує ранок, і сову, яка втілює ніч. Можливо, автор хотів показати, що опришки представляють собою дух непокори і вдень, і вночі, завжди готові до боротьби за справедливість?

Зупинка ТужилівЗупинка Тужилів

Над верхівками дерев видно зірки, які сяють на небі, а серед них є навіть різдвяна зірка. Всі вони мають шестикутні форми, що надає композиції особливого магічного відтінку. Можливо, серед цих трьох вершників скаче Олекса Довбуш, відомий ватажок опришків у Карпатах, який символізує боротьбу за свободу. А що бачите тут ви?

Зупинка Тужилів

Слід зауважити, що ці зупинки були здебільшого виготовлені в 60-80-х роках минулого століття. Вони стали популярними у мистецьких навчальних закладах, де група студентів під керівництвом викладача могла присвятити їх створенню кілька місяців. Мозаїка викладалася з шматочків керамічної плитки, а деякі роботи виконувалися зі смальти.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору