Калуш До сайту

На Прикарпатті у вересні підтверджено чотири нові випадки лептоспірозу

За вересень 2024 року в Івано-Франківській області спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України лабораторно підтвердили чотири нові випадки лептоспірозу.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Суспільне Івано-Франківськ.

Його виявили у трьох жителів Івано-Франківського району та одного — з Калуського. Про це у коментарі Суспільному повідомила лікарка-епідеміологиня Ірина Федорів.

З початку року на Івано-Франківщині на лептоспіроз захворіли тринадцять осіб. За словами Ірини Федорів, два випадки зафіксовані у Калуському та Коломийському районах, три — у Косівському, та шість — в Івано-Франківському. Вона зазначила, що минулого року рівень захворюваності в області перевищував середній показник по Україні, і додала, що порівняння показників буде можливим наприкінці року.

Лептоспіроз має симптоми, які не завжди змушують людей одразу звертатися за медичною допомогою, що ускладнює перебіг захворювання. Серед основних ознак — підвищена температура, загальна інтоксикація та ураження різних органів, включаючи нирки, печінку, серцево-судинну та нервову системи, а також геморагічний синдром.

Джерелом інфекції, за словами лікарки, часто є гризуни, а також домашні тварини, які можуть бути носіями бактерій. Ірина Федорів наголошує, що ризик захворювання суттєво знижується, якщо уникати контакту з потенційно зараженою водою та тваринами, а також оберігати воду і продукти від доступу гризунів.

Лептоспіроз є характерним для Івано-Франківської області, проте спалахів не зафіксовано. Щорічно реєструються поодинокі випадки в різних районах області.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08