Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як науковці калуського “Ніохіму” вирощують овочі та мріють відновити калійну промисловість України | ВІДЕО

Науковці науково-дослідного і проєктного центру основної хімії “Ніохім” у Калуші проводять дослідження калійних добрив та їх вплив на українські грунти. Зокрема, у теплицях вирощують 32 види овочі – від огірків та моркви і до баклажанів із імбирем. Головною метою науковців є підняття питання відновлення калійної промисловості України, важливою частиною якої є місто Калуш.

Ділиться Інформатор.

Ідея належить науковій співробітниці Державного науково-дослідного і проектного інституту “Ніохім” Ользі Держко:

“Хотіла невеличку тепличку. Це переросло у дещо більше. Починали з маленької, а зараз маємо дві великі теплиці та дві ділянки”

Даний інститут розпочав проводити експерименти із добривами , що раніше вироблялися в Калуші. Однак зазначають, що зараз існує дефіцит цих добрив у світі. Проте, в Україні є потенціал їх розроблення, але ніхто цим не займається.

Головною метою дослідження, за словами Ольги Хацевич – наукової співробітниці даного науково-дослідного інституту “Ніохім”, є порівняти хлоридні форми добрив та безхлоридні (сульфатні) добрива та їх вплив на грунти. Науковиці зауважують, що українські підприємства із виробництва калійних добрив не працюють, навіть враховуючи великий потенціал українських міст, зокрема Калуша.

Журналісти Інформатора побували на теплицях та навіть скуштували натуральний продукт вирощений у Калуші:

Основним завданням та метою дослідників є відновлення калійної промисловості України:

“Ми поставили мету – підняти питання відновлення калійної промисловості України. В Україні є багато покладів корисних копалин калійних форм, які слід розробляти та переробляти на калійні добрива сульфатних форм”, — пояснює Ольга Хацевич

Щоб розпочати дослідження вони спеціально завозили чорнозем із Львівщини, щоб мати можливість почати вирощувати овочі та відповідно краще бачити результати. У теплицях вирощують помідори декількох сортів, огірки, моркву, кабачки, перець. Та навіть посадили імбир, щоб глянути, що з цього вийде. Загалом більше 32 видів овочів.

Науковиці зауважують, що овочі вирощені на сульфатних добривах є більш стійкішими та більш масивних розмірів, не швидко засихають та довший час зберігають свіжість. Для експерименту обрали ті види овочів, які можна зважити та помітити різницю під час збору урожаю. Це дає можливість зрозуміти який влив — негативний чи позитивний — мають добрива на вирощення овочів.

“Є наукові дослідження, а ми зараз підтверджуємо на практиці, що буряк, картопля і морква краще зберігаються, коли мають достатню кількість магнію”, — запевняє Ольга Хацевич.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору