Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Щоб доїхати із села до ліцею, учні у Калуській громаді мусять платити

Щоб доїхати із села до ліцею, учні у Калуській громаді мусять платити

Після оптимізації у деяких школах Калуської громади вже не набирають 10 та 11 класи. Тож, деякі учні вимушені доїжджати на навчання у місто. І — витрачають на це чималі гроші. Чи має міська рада компенсовувати ці витрати?

Дискутували щодо цього на сесії міської ради, повідомляє Інформатор.

“Цього року не набирали до 10 класу учнів у Пійлівському ліцеї, — зазначила депутатка Оксана Савчук. — Здобувачі освіти з цього села пішли навчатися у міські заклади освіти і при цьому не мають пільгового проїзду. Прошу на це звернути увагу”.

Депутатка нагадала, що відповідно до Закону України “Про загальну середню освіту” засновники закладів освіти зобов’язані забезпечити дітям шкільного віку (від 6 до 17 років) пільговий проїзд. У деяких сусідніх громадах, наприклад Рожнятівській, проводять відшкодування витрат перевізникам, які відповідно — не беруть плати за проїзд із цієї категорії пасажирів.

“Кількість дітей із сільської місцевості, які будуть доїжджати на навчання, буде збільшуватися, тому прошу це врахувати та забезпечити, щоб діти могли безкоштовно доїжджати до закладів освіти”, — запропонувала Оксана Савчук.

Вивчити дане питання при розгляді бюджету на 2025 рік, запропонував секретар Калуської міської ради Віктор Гільтайчук. На його думку, зараз це втілити у життя навряд чи вдасться.

Щодо ситуації трохи посперечалися, адже навряд чи йдеться про непідйомну для бюджету суму. Адже, до прикладу, з Пійла доїжджає зараз троє старшокласників. У межах громади ця кількість не є великою. Водночас для сімейного бюджету окремої сім’ї щоденний доїзд дітей обходиться орієнтовно в 1000 гривень на місяць, що за нинішніх умов є суттєвим.

Наразі питання будуть вивчати на рівні управління освіти та управління економічного розвитку міста. Вірогідно, до жовтневої сесії може з’явитися якась відповідь.

Зазначимо, що школярі не завжди мають можливість безкоштовно користуватися громадським транспортом і в межах міста. Після скарг на це у соцмережах, міська рада дала роз’яснення:

Право на пільговий проїзд мають такі категорії дітей:

  • діти з інвалідністю і особа, яка їх супроводжує;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з багатодітних сімей та учні з малозабезпечених сімей.

“Також інформуємо, що у місті Калуші досягнуто домовленості з перевізниками щодо безоплатного перевезення на міських автобусних маршрутах загального користування, за рахунок своєї господарської діяльності, без відшкодування втрат від цих перевезень дітей до 10-и років у супроводі батьків, які оплатили свій проїзд. Хоча, відповідно до чинного законодавства, а саме п. 159 Постанови Кабінету міністрів України від 18.02.1997р. №176 “Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту”, пасажир автобуса має право безоплатно перевозити з собою одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що в Калуші вирішили перенести осінні канікули в усіх навчальних закладах: діти довше відпочиватимуть взимку.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору