Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сліди супервулкану та вода, що горить біля Вигоди — 5 цікавих туристичних місць Калущини

Щорічно 27 вересня у світі відзначають День туризму. У кожного з нас є свої улюблені місцини, які ми щоразу відвідуємо. Ділимося з вами добіркою цікавих туристичних місць на Калущині

Ділиться Інформатор.

Краєзнавець та дослідник Андрій Тимків склав власний список туристичних цікавинок Калущини, якими радо з нами поділився.

Калуські соляні водоспади

сіль на домбровському кар'єрі, соляний водоспад

Соляні водоспади та гейзери в Калуші утворилися в наслідок людської діяльності. Водоспадів таких є кілька, що значно приманює туристів до Сенівського озера. Гейзери є менш відомі, це вже доволі унікальне явище де під землею створюється тиск який вистовхую воду із сіллю на верх, звичайно тут немає тих фонтанів, все відбувається повільно. До цього місця можна заїхати зі сторони Сівки-Калуської.

сліди солі на Домбровському кар'єрі

Сліди супервулкану біля Верхнього Струтина

Чи знали ви, що поблизу села Верхній Струтинь є сліди супервулкану? Як розповідає краєзнавець Андрій Тимків, колись тут була табличка яка надавала всю інформацію, станом на сьогодні її вже немає. Це скелясте урвище на лівобережжі річки Чечва завдовжки близько 250 м і заввишки до 60 м. Вік цього геоморфологічного утворення складає 20 млн років.

У рамках реалізації ґрантового проєкту «Створення польсько-українського туристичного шляху “Гео-Карпати” Чечвинський туфовий горизонт потрапив до переліку об’єктів транскордонного туристичного маршруту геотуризму.


супервулкан у Верхньому Струтині

Сукільські печери та підземне озеро

Глибина “колодязя”, як зазначає Андрій Тимків, становить 5 метрів і він наполовину затоплений водою. Довжина обох ходів приблизно сягає 20 метрів і вони з’єднуються між собою аж в кінці. Після чого є ще невеличке продовження ходу вглиб гори і незакінчена виробітка.

Грязевий гейзер на Рожнятівщині

Цей грязевий гейзер знаходиться між селами Ясеновець та Нижній Струтинь, що знаходяться на території колишнього Рожнятівського району. Відкрили його в 2023 році. Місцеві його називають гейзером і справді звідси з-під землі виходить болото та газ метан, розміри його пртблизно  5х6 метрів, а ще тут багато грибів.

Вода, що горить біля Вигоди

В урочищі Шандра, що біля Вигоди, коли піднести запалений сірник до труби джерела вода спалахує. Місцеві кажуть, що за доброї погоди полум’я сягає й кількох метрів, а саме джерело не замерзає навіть взимку. Достатньо піднести тільки джерело вогню

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору