Калуш До сайту

Краєзнавець показав, як на околицях Калуша понад 50 років тому полювали на ондатр | ФОТО

У 1960-ті рр. популяція ондатр у Європі стрімко зростала. Причиною цього було її завезення із Канади. З часом вони почали витісняти інші види гризунів. Тож постало питання регулювання популяції ондатр. Можливо причина крилася у зовсім іншому, а саме – цінності хутра ондатр як сировини. На світлинах тих років видно болото у Калуші та чоловіків, які займаються виловлюванням ондатр. 

Ділиться Інформатор.

Калушанин Володимир Халупа на своїй сторінці у Facebook опублікував чергову порцію цікавих та неординарих світлин з історії Калуша. Цього разу чоловік пропонує нам поринути у 1960-ті. За його словами в цей час у передмісті Калуша відбувалися полювання на ондатр, з метою регулювання їхньої популяції, адже стрімке поширення витісняло інші види гризунів:

“Осінь кінця 60-х років… відстеження ондатр на болотах в північно-західному передмісті Калуша… в ті роки популяція ондатр, попередньо завезених в Європу із Канади, почала стрімко витісняти інші корінні види болотяної фауни. Відповідно по всій Європі почалися дії по врегулюванню кількості цих гризунів…”

Краєзнавець розповідає, що дане заняття було не з легких та зауважує, що такі заходи могли бути пов’язані із цінністю хутра даних звірів:

“Полювання на ондатр досить складне заняття, потребує спеціального оснащення та підготови… як це все виглядало на практиці в різних країнах важко сказати. Думаю було багато зловживань, зокрема в Східній Європі, оскільки хутро цих гризунів на той час вважалося цінною сировиною”

У коментарі Інформатору, Володимир Халупа розповів, що болота на світлинпх могли знаходилися орієнтоано у районі калуської ТЕЦ. Стосовно чоловіка на фотографіях, пан Володимир не зміг відповісти:

“Цей чоловік здається з Львівської області… Це повʼязано з вул. Коновальця, де пройшло моє дитинство… Фото зроблені давно і я навіть впевнено сказати не можу ким… ці болота за переказами старших були біля ТЕЦ… щось таке, на жаль перепитати вже нема в кого…”

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08