Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Це дійсно Калуш? На історичному фото міста — “американська” вивіска та елегантне тріо

Історія циклічна і у кожного із нас вдома зберігаються цінні родинні світлини. Вони ж можуть змальовувати місто чи село в ту чи іншу епоху. Світлину, яку опублікувала калушанка Надія Гуш спричинила чималу дискусію у коментарях під дописом. Одні припускали, що це Львів, інші ж стверджували, що це таки Калуш.

Ділиться Інформатор.

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Надія Гуш опублікувала раритетну світлину Калуша із наступним описом до неї:

“Давно про це мрію, та завжди не вистачає часу! Маю амбітну мету зробити виставку світлин відомоі Калуської родини Сербін-Луців-Іваницьких. Мама передала не одне фото. Сьогодні вашій увазі фото моєї бабусі Стефанії Іваницької. Калуш. Рік приблизно 1937-1939. Можливо хтось впізнає місце і мужчин поруч)”, — пише на своїй сторінці Надія Гуш

Калушани, ймовірно прогулюються сучасною площею Героїв (тоді – площа Ринок). Фото: Надія Гуш

На світлині троє осіб “спацерують”, ймовірно, площею Героїв у Калуші. Місце здійснення фотографії дещо спателичило користувачів мережі та спровокувало жваву дискусію. Масло у вогонь підлила вивіска, що позаду молодих людей. Калушанин, що помітив світлину здивовано запитував:

“Вивіска на англійській мові?”

Інші користувачі теж здивовано розглядали світлину та запитували:

“Я в захваті,дуже сподобалось. А чого в Калуші вивіски на іноземній мові?”

Стосовно вивіски, то можна розшифрувати напис як “Mobiloil“. Пошуки привели до американської нафтової компанії “Vacuum Oil”,  що була створена у далекому 1866 році Метью Евінгом та Хірамом Бонд Еверестом у м. Рочестер, штат Нью-Йорк (США).  Компанія була відомою своєю моторною оливою для парових циліндрів Gargoyle 600-W.

Вивіска американської нафтової компанії “Mobiloil”

У 1931 році ця компанія об’єдналася із нью-йоркською компанією Standart Oil Company of New-York (Socony) та утворила компанію Socony Vacuum, яка пізніше була перейменована у “Mobil“, яка згодом об’єдналася із Standart Oil of New Jersey.

Також були коментарі наступного плану:

“До приходу совітів, Калуш був пристойним містечком… А для моєї бабусі ким Ваша бабуся приходилася? Вишуканою пані була Ваша бабця”

“Неймовірно! Обов’язково зробіть цю виставку. Це Площа Героїв, правда? Балкони ті ж!? Тета Стефа дуже стильна – капелюх, рукавички”

Журналісти Інформатора вирішили спробувати відтворити дане фото в сучасних умовах. Наімовірніше, це фото було зроблено перед магазином “Основа”, на що наштовхують балкони позаду людей.

Балкон із ближчого ракурсу:

Відповідно, якщо аналізувати світлину далі, можемо побачити, швидше за все, вже не існуюючі будинки на площі Героїв, що перед книжковим магазином “Аюрведа”. Ймовірно, на цьому місці зараз знаходиться стела:

У верхньому правому куті світлини ледь-ледь проглядається фасад будинку на майдані Шептицького, 1.

Світлину помітила Мирослава Дяк, яка стверджує, що на світлині її мати, а Святослав Григорів пригадав миті дитинства – відвідини прабабусі Стефанії Іваницької:

“Приємна несподіванка! Це моя мама”, – пише жінка.

“Я памʼятаю її зі свого глибокого дитинства, як ми завжди в гості приходили до неї. Памʼятаю що в прабабусі були кози, песик і дуже великий яблучний сад”, – пригадує Святослав Григорів.

Окрему увагу привертають вишукані та заповнені вітрини магазині, а також ролети на вході до магазину. Відзначимо чисту та охайну вулицю та акуратні бордюри на ній.

Якщо ви готові поділитися із нами старими світлинами Калуша, ми радо напишемо про це матеріал…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору