Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Грот, залишки шрапнельного снаряду та вогняна саламандра: ліс у Липовиці — повен таємниць

Звичайна прогулянка на вихідних може принести багато нових подій та вражень. Окрім, свіжого повітря, активного проводження часу можна випадково натрапити на природні дива. Цього разу, це трапилося у Липовиці

Ділиться Інформатор.

На грот випадково натрапив краєзнавець Андрій Тимків, який прогулювався лісом у Липовиці, що на Калущині. Ціллю маршруту була г. Бруструвата, а саме каміння на ній. Розповідає, що у лісі досить волого і можна знайти вогняних саламандр, які попри те, що внесені до Червоної книги України є досить поширеними на заході нашої країни — у Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській областях.

Довідка. Грот — карстова форма рельєфу, неглибока печера зі склепінчастою стелею і широким входом або розширення печери після вузького входу.

Втім, найцікавіше було попереду. Прогулюючись, вони побачили заглиблення, що виявилося гротом. У ньому зокрема й ховалася саламандра:

“Натрапили на цей грот випадково. Ці гроти, то більше ущелини між скелями. Їх таких є багато. “, – розповідає Андрій Тимків

Окрім цього мандрівник знайшов у лісі залишки від шрапнельного снаряду часів Першої світової війни, у якому сиділа саламандра:

“В них тут є, де пережити зиму – печери, одна навіть сиділа у такому шрапнельнику часів Першої світової війни”

Ліс у Липовиці ховає грот

Шрапнельний снаряд часів Першої світової війни та грот. Фото надані Андрієм Тимківим

Звісно ж залишаємо декілька світлин із г. Бруструвата:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору