Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хто свої дані не оновив, перебуває у розшуку поліції, — Івано-Франківський обласний ТЦК

Хто свої дані не оновив, перебуває у розшуку поліції, — Івано-Франківський обласний ТЦК

Після прийняття закону про мобілізацію у травні цього року ТЦК отримало актуальні дані про військовозобов’язаних, їх місце реєстрації, телефон. Наразі мінімальні показники щодо мобілізації, які визначаються для Івано-Франківської області, виконують. Але залишається категорія осіб, яка не оновила військово-облікові дані. Вони — вже у розшуку.

Про це в інтерв’ю “Західному кур’єру” розповів т. в. о. заступника начальника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи, підполковник Андрій Мороз, передає Інформатор.

Конкретних цифр, які стосуються мобілізації, підполковник не назвав, зазначивши, що ця інформація не для публікацій.

“Можу сказати лише, що на рівні держави, мінімальні показники, які визначаються для нашої області, ми виконуємо. Не буду говорити, що це нам вдається легко. Є труднощі, відтак перевиконання плану в нас немає”, — зазначив він.

Також додав, що Закон №10449 про мобілізацію, який вступив у дію 18 травня, а також постанова Кабінету міністрів №560 від 16 травня дещо спростили роботу, але кардинально нічого не змінилося.

“Найкорисніша новація це, звичайно, оновлення військово-облікових даних. Тепер ми маємо актуальні дані про військовозобов’язаних, їх місце реєстрації, телефон. Адже багато осіб зареєстровані були за однією адресою, а проживали за іншою. Таким чином ми не могли вручити цим військовозобов’язаним повістки, бо не знали їхнього місця перебування. Зміни в законодавстві дали нам можливість зібрати актуальні дані про військовозобов’язаних і внести їх в систему “Оберіг”. Тепер ми розуміємо, де людина живе, як з нею можна зв’язатися, де вона працює”, — зауважив Андрій Мороз.

За його словами, залишається категорія осіб, яка не оновила військово-облікові дані. Вони автоматично стали порушниками військового обліку і їх буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

“Значна частина населення це зробила (оновила дані. — ред.). Але є така ж велика кількість тих, хто свої дані не оновив. Ці громадяни перебувають у розшуку поліції. Наші співробітники кожного дня їх виявляють під час заходів з оповіщення і передають нацполіці”, — прокоментував він.

Начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи нагадав також, що ті, хто немає військово-облікових документів, теж є порушниками військового обліку. За його словами, є також категорія громадян, які мають право на відстрочку від служби, але з якихось причин не оновили дані.

“Ті, хто має військово-облікові документи невстановленого зразка також порушники. Таких людей є багато. Всі вони перебувають у розшуку і щоденно виявляються нашими працівниками. Ми передаємо їх представникам поліції, їх притягують до адмінвідповідальності. Далі ми здійснюємо всі заходи щодо того, аби актуалізувати всі дані особи, і якщо вона підлягає призову та мобілізації, то автоматично проходить військово-лікарську комісію. Якщо стан здоров’я людини дозволяє їй проходити військову службу і вона немає права на відстрочку, то для неї відразу визначається навчальний центр і в подальшому підрозділ, де вона буде нести службу”, — роз’яснив він.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору