Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Майстер із Калущини вирізає з каменю квіти, виноград та дельфінів

Майстер із Калущини вирізає з каменю квіти, виноград та дельфінів

Роман Легун із села Креховичі Брошнів-Осадської громади оздоблює каменем стіни будинків, криниці, паркани та каплички. Спершу він власними руками творив красу свого дому, а згодом почав виконувати замовлення й інших людей. У роботі не використовує болгарки, а кожну роботу — як для себе.

Багато років тому Роман Легун працював у Португалії. Саме там у бригаді з бразильцями вперше побачив, як з каменю можна робити цікаві речі, пише Інформатор, покликаючись на “Галицький кореспондент”.

“Мій так званий шеф – майстер – був сам з Іспанії. Це саме він вирізав всілякі фігурки з граніту. Але одного разу він не вийшов на роботу і через обід я нарізав вже сам необхідні елементи. Досі пам’ятаю той день, як всі робітники дивувалися, як я це зробив. А я натомість дивувався їм, як це вони не можуть цього зробити”, — розповів майстер.

Згодом Роман Легун повернувся в Україну, а коли з дружиною придбали будинок, довелось згадати про своє вміння: робота працівників, які обкладали фундамент йому не сподобалась. Паркани прикарпатець вже оздобив сам і виклав фото у соціальні мережі.

“Я не люблю будову, руки в клею чи цементі, – говорить чоловік. – Дехто навіть насміхався з мене, що я вирізаю з каменю квіти, виноград, дельфіни та інші фігурки. Але я вважаю чудом той момент, коли навіть несподівано для себе я опанував вид робіт з каменем. Живу за принципом, що навіть тримаючи синицю в руках, я думаю про журавля”.

Коли Роман Легун працює з натуральним каменем, то підбирає його за формою та відтінками, дотримується правила, що все має бути натурально. Каже, що справжній майстер не використовує у своїй роботі болгарку. І найважливіше — кожну роботу виконує як для себе.

“Літом пішов з дітьми на річку, – зазначає митець. – Поки вони купалися, то я знайшов різні види каміння – пісковик, граніт. Як то цікаво, коли той камінь, спускаючи річкою з гір до нас, вода виносить на береги, відшліфовує по дорозі його і відточує водою, надає своєї форми. Якби каміння вміло говорити, то багато цікавого розповіло людству за останні тисячі років”.

Зазначимо, що Роман Легун не лише знаний майстер з роботи з каменем. Чоловік також любить вирощувати квіти: розмножує кали, має колекцію м’яти, ехінацею, шавлії та чебрецю. Романові навіть вдалося приручити чудову гірську квітку – едельвейс, яка росте у важкодоступних місцях на скелях у Карпатах, і її зустріти можна досить рідко, лише у декількох гірських системах.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору