Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Мозаїчна зупинка у селі Вістова: мистецтво, що відображає природу навколо

Вістова Зупинка

У селі Вістова на Калущині збереглася унікальна мозаїчна зупинка, що вражає яскравими барвами та майстерністю виконання. Ця зупинка є справжнім витвором мистецтва, який нагадує про естетичні цінності минулого.

Ділиться Інформатор.

Раніше ми писали про збережену мозаїчну зупинку в селі Станькова та зупинку у селі Тужилів зі сценами Карпат.

Зупинка у Вістовій особливо приваблює своїм зображенням природи, що ніби оживає на стінах. На ній зображені птахи, олень та ліс із квітами, що оточують село, передані у яскравих та насичених кольорах. Сонячне світло додає композиції особливої глибини, змушуючи кольори змінюватися і грати відблисками, наче справжня природа навколо.

Однак час і негода залишили свій слід: місцями мозаїка почала руйнуватися, і можна помітити сколені частини, які поступово зникають під впливом погодних умов. Ця зупинка, як і сама природа, потребує уваги та збереження.

Вістова Зупинка Вістова Зупинка Вістова Зупинка Вістова ЗупинкаЗазначимо, що ці мозаїчні зупинки здебільшого створювалися в період 60-80-х років минулого століття. Вони були популярним видом творчої практики серед студентів художніх навчальних закладів, які під керівництвом досвідчених кураторів працювали над ними місяцями. Мозаїки викладалися з дрібних шматочків керамічної плитки або смальти, що додавало їм неповторного вигляду.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору