Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Покрова Пресвятої Богородиці: що це свято та чому день є добрим для одруження

1 жовтня за григоріанським календарем християни відзначають величне свято — Покрови Пресвятої Богородиці, що в українській традиції є чи найбільш шанованим релігійним святом. Розповідаємо про походження свята та його традиції. 

Ділиться Інформатор.

Походження свята

Існує дві версії походження. Згідно із першою, військо Русі у другій половині ІХ ст. на чолі із князем Аскольдом оточили Царгород (Константинополь – столиця Візантії. Місяти боячись вторгнення звернули свої молитви до Богородиці. Однієї миті Діва Марія розпростерла свій покров (омофор) та захистила місто від нападів русичів. Аскольд настільки був вражений дивом, що й сам вирішив прийняти християнство.

Згідно із іншою легендою, Візантія вела війну з мусульманами-сарацинами, які були неподалік міста. Усе населення зібралося у Влахерній церкві, а Андрію Блаженному з’явилася Богородиця, яка вкрила містян від ворогів. Сталося це близько 910 року.

На Русі свято почали святкувати близько 1165 року. Козаки вшановували Пресвяту Богородицю і це свято було одним із найважливіших для них. Це ж можна сказати про визвольну боротьбу ХХ ст., адже у свято Покрову Пресвятої Богородиці була утворена Українська повстанська армія.

Традиції свята

Наші предки вважали, що цей день є добрим для одруження, а шлюб укладений у цей день є дуже міцним. Звісно ж у цей день було прийнято йти до церкви. Дівчата, які планували вийти заміж просили у Богородиці допомоги у здійсненні намірів. Також вважалося, що усі польові роботи варто завершити напередодні цього важливого свята. Після свята уже не виганяли корови на пасовисько, хоча вірили, що ще настане бабине літо.

Існувала певна традиція – багаті організовували обіди, на які запрошували потребуючих. Найбільше Богородицю шанували на Січі. Козаки вважали її своєю заступницею, тому головні церкви завжди називали на честь цього великого християнського свята.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору