Інформатор Калуш

ДОЛИНА

У Долині вивчають питання щодо лізингу автобусів. Хочуть взяти одразу кілька

Шкільні автобуси у Долині

У громаді бракує транспортних засобів, щоб довозити на навчання школярів. Цьогоріч ситуація загострилася ще й за рахунок того, що предмет “Захист України” тепер викладають у міжшкільних осередках, а не в кожній школі, як раніше.

Інформатор розповідає детальніше.

Як відомо, “Захист України” з вересня 2024 року учні 10-11-х класів вивчатимуть зовсім по-новому. Більше немає традиційних уроків раз у тиждень та розмежувань у навчанні за гендерною ознакою. Натомість — вивчатимуть основи національної безпеки, управління дронами, домедичну допомогу тощо. Навчання відбуватиметься раз на місяць, але цілий день (6 уроків підряд) у міжшкільних осередках, які мають бути оснащені сучасним обладнанням.

Місцева влада зобов’язана організувати підвіз старшокласників до міжшкільного осередку (у Долині він створений на базі ліцею №6). У Долинській громаді, яка має 17 старостинських округів, із цим виникають труднощі.

“Нам не вистачає транспортних засобів для підвозу дітей”, — повідомив під час засідання виконкому начальник управління освіти Ігор Сайко.

Посадовець каже, що автобуси освіті зараз потрібні, як повітря. Інакше ці проблеми будуть доволі серйозними.

“Ми ще минулого тижня обговорили це питання”, — офіційно відреагував міський голова Долини Іван Дирів.

За його словами, вирішено пропрацювати це питання з банками, які допомагали отримати громаді техніку в лізинг для комунальних підприємств.

“Зараз коштів, щоб купити автобуси, немає. А от взяти в лізинг — нормально. Можна взяти 3-4 одиниці, щоб забезпечити підвіз до навчальних закладів. Я сподіваюся, що депутати на одній із наступних сесій також підтримають це питання”. 

Нагадаємо, що лізинг — це не кредит. Суть цієї фінансової операції визначається як довгострокова оренда майна інвестиційного призначення, що включає право орендаря (але не обов’язок) його подальшого викупу у лізингодавця (лізингової компанії) у свою власність.

Минулі рази, каже очільник Долинської громади, процедура оформлення техніки в лізинг вкладалися в терміни у місяць-півтора.  Тож, він сподівається, що і з автобусами для шкіл все вдасться владнати якомога швидше.

Раніше ми писали, що в Долинській громаді — серйозна демографічна проблема: цьогоріч набрали рекордно малу кількість першокласників.
ФОТО ілюстративне

Читайте також — “Підуть морози, може мотор заклинити”: на Калущині діти добираються до школи на найстарішому автобусі району

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору