Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Своїм по 36, сусідам — по 14. У Долині пояснили, чому різниться тариф на воду

У Долині змінюють механізм водопостачання

З 1 листопада змінюється механізм водопостачання у Долинській громаді. Власне, не так у самій громаді, як у сусідніх, які отримують воду від долинського КП “Водоканал”. Тепер вода сусідам буде йти за ціною 13,55 гривень за метр кубічний, а мешканці Долини платять за водопостачання 36 гривень. Чому така різниця?

Ситуацію сьогодні пояснювали під час засідання сесії міської ради, пише Інформатор.

Зазначимо, що до “революційного” рішення Долинська громада йшла давно. У вересні цього року під час засідання виконкому було вперше затверджено єдиний оптовий тариф для сусідніх громад — Болехівської, Вигодської та навіть однієї з громад Львівщини — Моршинської. Тоді у міській раді пояснювали: система водопостачання у Долині досі охоплює сусідні громади, але при цьому витрати, пов’язані з обслуговуванням мереж, заміною труб та насосного обладнання тощо лягають лише на бюджет Долини. Тут же затверджують тариф на водопостачання та водовідведення, а відтак і питання компенсацій різниці в тарифах теж у підсумку щоразу стає проблемою Долини.

Детальніше про це у публікації — Долина більше не хоче “дарувати” воду сусіднім громадам

З 1 листопада має бути по-іншому.

“Повідомляємо, що з 1 листопада 2024 року виконавчі комітети Болехівської, Вигодської та Моршинської міських рад на договірних засадах будуть отримувати воду від Комунального підприємства “Водоканал” Долинської міської ради для того, щоб самостійно забезпечувати водою споживачів на своїх територіях. Подача води споживачам Болехівської, Вигодської, Моршинської територіальних громад буде постачатися за спеціально встановленим гуртовим тарифом у розмірі 13,55 грн за 1 м куб.” — оголошення такого змісту нещодавно було офіційно опубліковане у газеті “Галичина”, а відтак — продубльоване на сторінці “Водоканалу”.

В оголошенні вказано також, що відповідно до законодавства (частина 5 ст. 30 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”) саме виконком місцевої ради відповідає за водозабезпечення своєї громади, а тому після того, як Болехів, Вигода та Моршин створили свої окремі територіальні громади, такий обов’язок покладено виключно на їхні виконавчі комітети.

Втім, як було озвучено під час сесії сьогодні, людям незрозуміло, чому така велика різниця в тарифах на воду.

“Цей розрахунок на рівні 13,55 грн, це оптовий тариф для сусідніх громад. Там враховано лише вартість водопостачання до межі нашої громади з іншими”, — пояснив директор КП “Водоканал” Сергій Яремків.

Міський голова Іван Дирів додав:

“Це оптовий тариф. До нього треба додати потім вартість утримання мереж на тій території, ліквідацію втрат, заміну труб, адмінвитрати, контролери і інше. Тому я не знаю, яка там буде ціна для кінцевого споживача. Може бути нуль, якщо громади дотують, а може бути і 50 гривень. Тут я не можу прогнозувати. Це буде питанням відповідних громад. Бо законодавством визначено, що кожен господарює в себе на території”.

Інші новини Долини:

Смолоскипна хода у Долині: близько сотні людей пройшли вечірнім містом | ФОТОРЕПОРТАЖ
У Долині перерахували школярів і зафіксували історичний мінімум
У Долинській громаді будуть досліджувати землетруси. Коли вони тут були?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору