Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Уквітчана вишивкою, жителька Калущини заспівала старі коломийки у майже столітній хаті

Протягом довгого часу Михайло Мельникович їздить Калущиною та збирає цінні відомості про села та їх жителів, а також старовинні звичаї та пісні. Нещодавно він завітав до Липовиці, де місцева жителька показала свою хату, якій більше більше 75 років, а також розповіла про походження назви села, та пригадала весільні пісні і коломийки часів своєї молодості.

Ділиться Інформатор.

Мова йде про Ольгу Дмитрівну Горблянську, яка народилася у 1953 році у Липовиці. Наразі проживає у хаті, як повідомив Інфоматору Михайло Мельникович, 1947 року будівництва. Ця хатина наче уквітчана українською вишивкою – рушники, горнятка, посуд та навіть скриня із українським орнаментом.

Ольга Горблянська розповіла про походження назви села Липовиця та найпоширеніші прізвища у даному селі.:

“Стародавні люди казали, що прийшли перші жителі села та й сіли відпочивати під липами. У нас є фамілії Горблянський, Дранчук, Чоповський, що найбільш перевищує.”

Серед найбільш поширених танців у селі були вальс, краков’як та коломийка:

“Прийде неділі то все були танці. Вдень після обіду, друга година чи трета. Були танці, йшли молоді хлопці і дівчата. Навіть молоді жінки, хоч мали діти маленькі, йшли на руках з дитинов, сиділи в кріслі і дивилися як молоді танцюють. Була коломийка, був краков’як, вальс, польку. Всякі танці були”, — ділиться спогадами пані Ольга

Більше про розповіді Ольги Горблянської можете переглянути у відео на сторінці проєкту “Я бойко”, яким керує Михайло Мельникович:

 
Як і будь-яка хата в селі, будинок Ольги Дмитрівної у Липовиці прикрашений образами Пресвятої Родини та Діви Марії із дитятком Ісус. Усі ці образи обрамляє український вишитий рушник. Стіни укилимовані, що вже вкрай рідко можна побачити в місті. Чи мали ви такі ж килими на стінах із зображенням різних візерунків та до прикладу оленів. Свої відповіді пишіть у коментарях.

Найбільш цінним є те, що жінка наспівала пісні своєї молодості, зокрема обрядові весільні та коломийки. Наведемо декілька з них:

Ой узяти гребінець,
Розчесати жовту косу,
Під вінець

Пізніше заспівала рядки із української народної пісні:

Лугом іду, коня веду,
Розвивайся, луже!
Сватай мене, козаченьку,
Люблю тебе дуже!

Та навіть коломийки:

Колишисі колисочко, новенька-новенька
Би ся урвала ворозочка тоненька-тоненька

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору