Калуш До сайту

В Україні — загальнонаціональна хвилина мовчання. Згадуємо Василя Завадецького

Поіменно згадуємо всіх захисників із Калущини, життя яких обірвала війна. Їхні імена мають бути навіки закарбовані в пам’яті нашого нескореного народу.

Разом із Інформатором згадайте сьогодні про Василя Завадецького — молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії, гранатометника 2 групи інспекторів прикордонної служби “Солотвино”.

Василь Завадецький народився 4 жовтня 1971 року в селі Голині. Закінчив місцеву школу й у 1990 році його призвали на військову службу.

У 1992 році одружився й прожив з коханою дружиною 30 років. У подружжя було дві доньки, а згодом народилося й троє онуків.

Після служби в армії Василь Завадецький вступив до Криворізького гірничо-збагачувального технікуму. Ніколи не боявся важкої праці. Тому одразу після закінчення навчального закладу відправився працювати на шахту. Через декілька років, коли шахта припинила свою діяльність, почав працювати за кордоном.

Останні декілька років чоловік перестав їздити за кордон на роботу та присвятив себе сім’ї й громаді. Був дуже віруючою та працьовитою людиною, допомагав у місцевому храмі з різноманітними будівельними роботами. Любив футбол та риболовлю.

Василь Завадецький був готовий стати у число українських оборонців одразу як почалася повномасштабна війна. Однак на той час у Калуському територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки йому відмовили. А 9 травня 2022 року таки мобілізували.

Свою службу воїн розпочав на Закарпатті, а далі потрапив до Львова, де формували підрозділ для відправлення у Житомир. Там Василь Завадецький прослужив три місяці. Відтак восени він потрапив у зону запеклих боїв на Луганщині. Побратими кажуть, що він нічого не боявся і завжди був у перших рядах, коли потрібно було рішуче діяти.

16 листопада 2022 року, йдучи на бойову позицію, Василь із побратимами потрапили в оточення диверсійно-розвідувальної групи поблизу населеного пункту Нововодяне. Отримав поранення. І хоча до останку мужньо тримався і не здавався, цей бій коштував воїну життя. Він загинув як Герой, врятувавши життя своїм побратимам, які були на бойовому завданні.

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, сумлінне і бездоганне служіння Українському народові Указом Президента України Володимира Зеленського №126/2023 від 2 березня 2023 року нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно).

Памʼятаймо, яку ціну заплатили за наше майбутнє Герої-земляки. Світла пам’ять!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08