Інформатор Калуш

РОЗСЛІДУВАННЯ

Легенда про племінницю: мешканці Калущини масово отримують у телеграмі шахрайські повідомлення

мешканці Калущини отримують у телеграмі шахрайські повідомлення

Користувачі телеграму масово отримують однотипні повідомлення з проханням проголосувати за племінницю у конкурсі. Якщо ви теж отримали таку звістку, ігноруйте та навіть не думайте переходити далі й намагатись проголосувати. 

Інформатор пояснює чому.

Крок 1: привіт, проголосуй!

Хвиля повідомлень про термінову потребу в голосуванні буквально накриває користувачів телеграму на Калущині. Повідомлення від різних людей, якщо не ідентичні, то дуже схожі. Ось приклади зі збереженням “авторського” правопису:

“Привіт ,Святик є маленьке прохання, потрібно клацнути за мою племінницю що б вона змогла вийти в лідери у змаганні. Справа проста всього хвилина часу за перший номер Женюшу Коваленко”.

“Вітаю ,Таня є одне діло, треба віддати голос за мою племінницю що б у неї була можливість вийти в лідери у конкурсі. Справа не складна займе менш ніж хвилину Євгенія перший №”.

Закінчуються такі прохання, обрамленим у серця словом “ПЕРЕЙТИ”. Тож, щоб проголосувати, потрібно буде клацнути на цьому слові та перейти за посиланням.

Крок 2: злам акаунта

Далі, швидше за все, перехід за гіперлінком запустить злам телеграм-акаунта користувача, який вирішив проголосувати. Сайт, який просить вас ще раз увійти у телеграм — ввести номер телефону, дуже схожий на сторінку входу в телеграм, тому можна і не помітити, що ви не в цій соцмережі, а на сторонньому ресурсі. Після вводу телефону, вам прийде реальне повідомлення від телеграму з кодом. Після того, як ви його введете на тому фальшивому сайті, шахраї й отримають доступ до вашого акаунта.

Інформатор пройшов цей шлях, щоб показати читачам, як це все відбувається. Не повторюйте цього досвіду — заради безпеки ваших даних.

Крок 3: позич гроші

Після зламу власник акаунта втрачає до нього доступ, а від його імені зловмисники починають розсилати контактам прохання допомогти, переказати певну суму коштів тощо.

Про те, що їхні телеграм-сторінки зламані таким чином, повідомляє чимало користувачів на своїх сторінках у фейсбуці.

А це точно шахрайство?

Що це справді так, українців регулярно попереджають у поліції, а також в організаціях, які спеціалізуються на перевірці даних, що викликають сумнів. Схемі, як мінімум, кілька місяців!

Як захиститися?

  • Зателефонуйте другу, який надіслав запит (за номером, який у вас збережений, а не за тим, що може бути вказаний у профілі сторінки: якщо шахрай отримав доступ до акаунта, то міг змінити номер телефону в профілі).
  • Запитайте друга про щось особисте, щоб перевірити, чи це не шахрай. Перевірте, чи аналоічні повідомлення не отримували ваші спільні друзі (шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки).
  • Виявляти та блокувати підозрілі процеси можуть сучасні антивірусні програми та системи захисту від фішингових атак — використовуйте їх.
  • Створюйте надійні та складні паролі,  використовуйте двофакторну автентифікацію.

Якщо ж ваш акаунт таки зламали, напишіть у службу підтримки, видаліть застосунок та зверніться у кіберполіцію. За злам особистих сторінок та використання даних передбачена кримінальна відповідальність. Тож, не нехтуйте зверненням до кіберполіції, аби попередити потенційних жертв аферистів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору