Калуш До сайту

На Прикарпатті археологи виявили фрагменти посуду доби Трипільської культури

У селі Залуква Галицької громади на Івано-Франківщині протягом чотирьох років тривають дослідження розкопок двошарового поселення часів Трипільської культури та одного шару поселення бронзової доби — культури Ноа. Влітку 2024 року археологи виявили фрагменти давнього посуду.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Суспільне Івано-Франківськ.

Зі слів археолога, вчені натрапили на залишки глиняної хати та комплекс ям. В одній з них знайшли фрагменти орієнтовно трьох сотень одиниць посуду, який використовували за часів раннього Трипілля і середнього (етапи Трипілля А і початок Трипілля В II).

Там є мальований і кухонний посуд. Мальованого значно більше. І що цікаво, є посуд не Трипільської культури, а культур, які їй синхронні. Є посуд Маліцької культури, яка була на території Малої Польщі й сучасної Волині. Панівним у розписі посуду є чорний колір. Використовували також білий та червоний. Зображення, на жаль, фрагментоване і важко його розгледіти, але часто це — різноманітні смуги, овали та орнаменти“, — зазначив археолог Тарас Ткачук для кореспондента Суспільного.

Поселення розташоване на лівому березі річки Луква, що є правою притокою Дністра. Історичний артефакт знайшли на місці старого саду — праворуч від дороги Залуква — Крилос. Реальних розмірів поселення вчені наразі не встановили.

Період раннього Трипілля ділять на етапи. Етап А — це приблизно 4500 років до нашої ери. Етап В — поки що точних дат немає, але це орієнтовно 4000 років до нашої ери“, — розповів Тарас Ткачук.

Роботи над історичною знахідкою в Галицькій громаді наразі призупинили. Геофізики зі Львова знайшли кілька хат, і якщо все буде добре, навесні планують продовжити ці роботи.

Варто зазначити, що вперше поселення раннього етапу Трипільської культури на Прикарпатті було виявлено понад п’ять років тому в селі Козина Івано-Франківського району. Трипільська культура — археологічна культура доби мідно-кам’яного віку та початку бронзового віку (5400-2750 до н. е.). На території України пам’ятки Трипільської культури відомі в 19 областях.

Культура Ноа — археологічна культура пізньої бронзової доби, що датується 1250-1000 роками до нашої ери. Вона була поширена в центральній і східній Румунії, в Молдові та на вищому Подністров’ї України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08