Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не повірю, поки не вкладу пальця мого в рани та бік Спасителя – історія сильної віри апостола Томи та що його повʼязує з Індією

6 жовтня за Григоріанським календарем вшановується памʼять апостола Томи, того самого, що не повірив у воскресіння Ісуса Христа, допоки не вклав свого пальця у рани та бік Господа. Вважається покровителем архітекторів та будівельників, а також патроном Індії. Чому саме Індії, читайте детальніше у нашому матеріалі.

Ділиться Інформатор.

Святий апостол Тома, на прізвисько Близнюк, був рибалкою з Галилеї. Його покликав Ісус і зарахував до дванадцятьох апостолів. Тома всюди йшов за своїм Учителем, слухав Його науки, бачив Його чуда.

Апостол Тома вкрай рідко згадується у Євангелії, проте у головних подіях. Цей апостол відомий своїм початковим невірою, яке згодом переросло у глибоку віру. Тома не повірив у Воскресіння Ісуса Христа, допоки не торкнувся ран на руках Спасителя.

Після воскресіння, Ісус зʼявлявся апостолам зі словами “Мир вам” та показуючи глибокі рани від цвяхів. Тоді з ними не було Томи. Коли той повернувся, його брати сказали, що бачили Господа. На що той відповів:

Якщо не побачу на Його руках знаків від цвяхів і не вкладу свого пальця у місце, де були цвяхи, а й руки моєї не вкладу в бік Його, – не повірю!

Через декілька днів Ісус знову зʼявився учням. Цього разу апостол Тома був разом з іншими учнями Христа. Тоді ж сталася одна із найвідоміших подій, що описується в Євангелії — Тома повірив у Господа, вклавши пальця свого у бік та місце, де були рани. Ця подія чудово описана євангелістом Іваном:

По вісьмох днях знову були вдома його учні, а й Тома з ними. І ввіходить Ісус, – а двері були замкнені! – стає посередині та й каже: “Мир вам!” А тоді промовляє до Томи: “Подай сюди твій палець і глянь на Мої руки. І руку твою простягни і вклади її у бік Мій. Та й не будь невіруючий, – а віруючий!”. І відказав Тома, мовивши до нього: “Господь мій і Бог мій!” І каже йому Ісус: “Побачив Мене, то й віруєш. Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!” (Євангеліє від Івана 20: 19-31)

Апостол Тома вшановується усіма християнами церквами. За переказами, після того як апостоли розійшлися сторонами світу проповідувати Євангеліє, то Тома відправився до Азії та приблизно у 52 році дістався південної Індії. Тут він знайшов свою мученицьку смерть. Перекази говорять, що в індійському місті Маніпурі він навернув до християнства Тертіяну, яка була жінкою тамтешного правителя та її сестру Мигдонію. Дізнавшись про це, язичники кинули Тому у вʼязницю, а потім вбили.

Коли на початку ХVI ст. португальці дісталися Індії, то у Маніпурі знайшли християн, які знали, що їм предки прийняли християнську вір від апостола Томи. Навіть місто ще від минулого століття називають “містом святого Томи”. Мощі апостола містяться у цьому місті, а також у Едесі (Греція) та Римі (Італія).

Традиції свята

Апостол Тома є покровителем архітекторів та будівельників, а також патроном Індії, де зазнав мученицької смерті (був заколений списом).

У цей день не варто лінуватися, сваритися чи переїдати. Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: в лісі майже немає грибів — до суворої зими;
  • високий бур’ян виріс — слід чекати на сніжну зиму;
  • туман від самого ранку до великого урожаю наступного року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору