Калуш До сайту

789 фактів домашнього насильства зареєстрували цьогоріч у Калуській громаді. Майже кожен третій виклик — від чоловіків

У понеділок, 7 жовтня, відбулося третє засідання координаційної ради із запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі у Калуській міській територіальній громаді.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Калуську міську раду.

На засіданні головувала заступниця міського голови Наталія Кінаш. У питанні про виконання протокольних доручень начальниця служби у справах дітей Калуської міської ради Леся Дзундза доповіла про роботу виїзної групи, що займається визначенням умов проживання дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. За дорученням міського голови, робоча група працювала у старостинських округах, відвідавши 27 сімей, де проживають 55 дітей. Було складено акти обстеження умов проживання. Діти отримуватимуть увесь необхідний супровід.

Начальниця управління соціального захисту Калуської міської ради Любов Федоришин поінформувала присутніх про Програму для постраждалих осіб у Калуській міській територіальній громаді, нову редакцію якої затверджено на пленарному засіданні сесії міськради у липні, а також про Програму запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в Калуській міській територіальній громаді на 2025 рік, прийняту у серпні.

Комісія проаналізувала роботу суб’єктів та координацію у сфері запобігання та протидії домашньому насильству у III кварталі 2024 року. Старша дільнича офіцерка поліції сектору дільничих офіцерів поліції відділу превенції Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області Галина Серман повідомила, що за три квартали цього року на спецлінію 102 надійшло 789 викликів за фактами вчинення домашнього насильства. Із них 512 викликів зробили жінки, 243 — чоловіки, 34 — діти. У 34-х випадках учасниками були військовослужбовці.

За вказаними викликами поліцією було винесено 410 термінових заборонних приписів, з яких 36 було порушено. Складено 224 протоколи про адміністративне правопорушення, а за восьми фактами порушено ЄРДР за ст. 126/1 (вчинення домашнього насильства) та 391 Кримінального Кодексу України (порушення обмежувального припису). На обліку як кривдник у поліції перебуває 351 особа (45 жінок і 306 чоловіків).

До служби у справах дітей від початку року надійшло 53 повідомлення щодо дітей, які, ймовірно, перебувають у складних життєвих обставинах (повідомили про 49 дітей, які, можливо, потерпіли від домашнього насильства). Складено 43 акти оцінки рівня безпеки дитини.

Комісія також заслухала інформацію про подальший розгляд справ про домашнє насильство і насильство за ознакою статі у правоохоронній і судовій системах, медичну та психологічну допомогу потерпілим, а також роботу громадського сектору. Обговорили найбільш ефективні методи протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Завідувачка сектору у справах сім`ї та гендерної політики відділу соціального обслуговування пільгових категорій населення управління соціального захисту Калуської міської ради Аліна Бігун закликала присутніх активно долучитися до планування Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08