Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Міністерство освіти планує об’єднати борщ, щі і китайську локшину, — депутат Долинської міської ради

Депутати у Долині не підтримали звернення щодо вивчення історії у школі

На сесії міської ради у Долині говорили про нову концепцію щодо вивчення історії у закладах середньої освіти, яку пропонує Міністерство освіти та науки України. 

Інформатор розповідає детальніше.

Концепцію реформування історичної освіти в школі МОН затвердило влітку (наказ №1072 від 30 липня 2024 року). Однією з новацій має стати запровадження єдиного загальноосвітнього курсу історії, тобто об’єднання двох предметів (“Історія України” та “Всесвітня історія”). Логіка ініціаторів такої зміни наступна: історія України є невід’ємним складником європейської та загалом світової історії, тому і вивчати її потрібно інтегровано.

У суспільстві щодо цього моменту були тривалі дискусії, суть яких можна звести до думки, що через об’єднання історій фокус із вивчення минувшини України зміститься і діти її знатимуть погано. Та й загалом під час війни змінювати історичну освіту не на часі.

У Долинській міській раді під час сесійного засідання 8 жовтня розглянули проєкт рішення “Про звернення міської ради щодо реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти”. Його, як повідомив доповідач, депутат міської ради Тарас Сливчук, підготували ще у серпні, але до розгляду дійшли лише зараз.

“Міністерство освіти запропонувало об’єднати два предмети… Міністерство планує об’єднати борщ, щі і китайську локшину й сказати, що це буде смачний борщ. Є пропозиція звернутися, щоб не перетворювали Україну в якусь інтернаціональну державу”, — зазначив депутат, який, до слова, є молодшим сержантом 102 БрТРО.

У самому зверненні зазначено, що саме історія України живить нашу героїчну ментальність, відтворює український свободолюбивий дух, сформований поколіннями борців за волю, формує національну свідомість українців та, з огляду на все це, зміцнює національну безпеку держави. Вказано також, що історія — це також ідеологічна зброя. А новацію міністерства категорично не сприйняло українське суспільство.

Відтак документом, який мав бути адресований Верховній Раді, Кабінету Міністрів та Міністерству освіти та науки України пропонувалося не просто не допустити злиття предметів, а й підсилити військово-патріотичне виховання на національній основі, збільшити кількість навчальних годин з історії України та зосередити увагу на очищенні історії України від московських та інших антиукраїнських і ворожих наративів.

Втім, до затвердження відповідного тексту звернення та самого рішення ради не дійшло: участь в голосуванні взяли лише 11 депутатів. Для прийняття рішення цього замало.

“Відсутній кворум”, — резюмував головуючий на сесії.

Читайте також — Смолоскипна хода у Долині: близько сотні людей пройшли вечірнім містом | ФОТОРЕПОРТАЖ

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору