Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вкрала пістолет аптекаря в Калуші: на аукціон виставлено майже столітній рапорт поліції про конфіскацію зброї

Міністерство освіти планує об'єднати борщ, щі і китайську локшину,

Можливо цей документ має велику історичну цінність, адже в ньому йдеться про одного із калуських аптекарів, що носив прізвище Пушка. Поліційний рапорт 1934 року тепер можна придбати на одному із аукціонів. Ціна трохи більше пів тисячі гривень

Ділиться Інформатор.

Документ був висталений на аукціоні Violity. Власник правового документу під ніком lecniuk зазначає, що цей рапорт поліції пов’язаний із конфіскацією пістолета в українців. Подія сталася у 1932 році в Калуші та районі. Власне рапорт був виданий 17 березня 1934 року у Рожнятові. За історичний документ львів’янин просить мінімум 600 грн. До слова, аукціон триватиме до суботи 13 жовтня.

Автор подає наступний переклад документа:

“Рожнятів, 17 березня 1934 року.

16 березня 1934 року під час патрулювання в громаді Сваричів, повіт Долина, ствердив начальник відділку Ян Піліц, комендант держ. поліції в Рожнятові, що: 1. Михайло Гулянич, 32 роки, син Михайла, власник житлового будинку і 6 моргів поля, мешканець Сваричова, а також 2. Йосип Сяркевич, син Франца, 30 років, власник млина, також мешканець с. Сваричів, повіт Долина, в 2932 році порушив … президента Польської республіки від 27.Х. 1932 року щодо незаконного зберігання і торгівлі зброєю.

Зокрема, деяка Марія Новіцька, мешканка Калуша, викрала один пістолет в аптекаря Пушки в Калуші, який потім віддала на зберігання М. Гуляничу зі Сваричева. Він же отриманий пістолет продав в 1932 році восени за 25 зл. Йосипу Сяркевичу. Він же в кінці 1932 року продав пістолет за ціною 28 злотих деякому Йосипові Матковському, 53 роки, синові Олександра, також мешканцю Сваричева.

В часі слідства виявлено пістолет системи “Frommer”, кал. 7,65 № 128668 разом з одним магазином без набоїв в Йосипа Матковського, який, після допиту зізнався, що придбав пістолет в кінці 1932 року за 28 зл. в Й. Сяркевича. На підставі телефонограми від 16 березня ц.р., вилучений в Матковського пістолет буде відіслано до Р.Р.Р. (відділ державної поліції), в Калуші для дальшого розслідування через те, що нібито не був впізнаний потерпілим аптекарем Пушкою. Потім буде повернутий до місцевого відд. поліції, щоб, як доказ, надати його Староства. Натомість щодо Матковського буде розпочате окреме провадження за незаконне володіння цивільною зброєю за номером М 36/34 від 17 березня 1034 року. Метою цього є належне покарання. Доказ: Це все підтвердив Ян Піліц, комендант відділку Державної поліції  в Рожнятові в присутності свідка Петра Гулянича, повітового секретаря у Сваричеві.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору