Калуш До сайту

Чоловікам, які не оновили вчасно дані, можуть дозволити сплачувати половину штрафу

Замість 17 000 гривень штрафу — 8500. Таку “знижку” можуть отримати призовники, військовозобов’язані та резервісти за умови, що вони таки звернуться до ТЦК та СП для уточнення персональних даних.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону, яким пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, пише Інформатор.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту, він має на меті удосконалити порядок притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, у тому числі шляхом можливості самостійного звернення особи до органів ТЦК та СП та добровільної сплатити накладеного штрафу у розмірі 50% від мінімального визначеного статтею розміру. Ще мета — наповнення державного бюджету за рахунок добровільної сплати особою штрафів та стимулювання військозобов’язаних здійснювати уточнення даних, як того вимагає відповідна Постанова КМУ.

Ініціатори законопроєкту вказують, що понад 6 мільйонів військовозобов’язаних громадян не уточнили свої персональні дані. Це, нагадаємо, потрібно було зробити до 16 липня цього року через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або ж у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Неуточнення персональних даних у вказаний строк без поважних причин є адміністративним правопорушенням (статті 210, 210-1 КУпАП), за яке передбачена адміністративне стягнення — штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

“Ключова проблема, яку пропонується розв’язати – надати можливість призовникам, військовозобов’язаним та резервістам самостійно звернутися до ТЦК та СП для уточнення персональних даних, сплативши при цьому за скоєне адміністративне правопорушення штраф у розмірі 50% від мінімального визначеного відповідною статтею КУпАП розміру”, — йдеться у пояснювальній записці.

Автори законопроєкту вважають, що оскільки уточнення персональних даних буде передумовою для економічного бронювання та використання інших важливих функцій Електронного кабінету, то очікувано, що такою можливістю скористається велика кількість військовозобов’язаних громадян. Крім цього, процедура подання заяви та сплати штрафу через Електронний кабінет надасть можливість скористатися “знижкою” у 50% від розміру накладеного адміністративного стягнення.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08