Калуш До сайту

Калуш отримав 5 мільйонів гривень на безкоштовне харчування учнів 1-4-х класів

В Уряді вирішили, що безоплатним одноразовим харчуванням у школах мають бути забезпечені всі учні початкових класів. У Калуші така практика вже була, але через брак коштів у бюджеті цьогоріч поїсти у навчальному закладі безкоштовно можуть тільки першокласники та учні пільгових категорій, незалежно від віку. 

Як буде тепер, коли держава вже перерахувала субвенцію громаді, дізнавався Інформатор.

Наразі на рівні усієї держави йдеться про запровадження безкоштовного харчування для учнів початкових класів на 2024 рік. Про відповідну ініціативу стало відомо кілька днів тому і, як повідомило Міністерство освіти та науки України, це — ініціатива Президента, на яку з бюджету виділено 2 мільярди гривень. Ці гроші пообіцяли передати місцевим громадам у формі субвенції.

“Раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку”, — повідомила пресслужба відомства.

Сьогодні в Калуші скликали позачергову сесію міської ради, під час якої стало відомо, що громада вже отримала субвенцію на забезпечення харчування школярів початкової ланки. Йдеться про суму в 5 мільйонів 241 тисячу 900 гривень.

Утім, як використовувати ці гроші, в громаді поки що не знають — чекають на роз’яснення, адже постанова Кабміну була затверджена лише 4 жовтня й наразі потребує додаткових уточнень.

“Якщо заклад освіти сам здійснює харчування і відповідно — закуповує для цього продукти, то субвенцією можна покривати 100% цих витрат. Але у нас таких закладів немає, — коментує заступниця міського голови Надія Гуш. — А для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу, за рахунок субвенції можна покривати не більше 70% відповідних витрат. Тобто в нашому випадку 30% все одно доведеться дофінансовувати коштом бюджету”.

У яку суму виллється нововведення, наразі сказати важко. Наразі виглядає на те, що може йтися про приблизно 2 мільйони гривень дофінансування. Але ця сума ще дуже умовна. Детальніше обіцяють прорахувати вже незабаром.

Ще одна новація цієї постанови в тому, що розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11-х класів. Але роз’яснень щодо того, якою має бути вартість харчування ще немає. Вірогідно, що вона буде більшою, ніж затверджена на рівні Калуської громади на 2024-2025 навчальний рік (по 35-40 гривень за порцію), а це знову ж таки може вимагати додаткових коштів із бюджету громади.

Не виконати постанову Кабміну на місцевому рівні не можуть. Це означає, що безкоштовне харчування для 1-4-х класів точно буде. Збережуть його і для учнів пільгових категорій середньої та старшої ланки. Але впродовж орієнтовно двох тижнів ще розбиратимуться з деталями постанови та визначатимуть, з якої дати, на яку суму і кого харчувати.
ФОТО ілюстративне

До теми: Влада Калуша пояснила причини скасування безкоштовного харчування для учнів 2 класів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08