Калуш До сайту

Проповідував в Єгипті та став патроном Стрия. Хто такий апостол Яків Алфеїв, якого вшановують сьогодні?

9 жовтня християни східного обряду вшановують памʼять одного із 12 апостолів – Якова, що був сином Алфея та братом євангеліста Матвія. Зокрема, він є патроном міста Стрий, що на Львівщині Розповідаємо про історію та традиції дня вшанування святого.

Ділиться Інформатор.

У історії було декілька Яковів, зокрема Яків Алфеїв, Яків Заведеїв, Яків брат Господній. Сьогодні Церква вшановує памʼять Якова Алфеєвого. Він був сином Алфея та братом євангелиста Матвія.

Із передань про Якова відомо не багато. Євангелісти Лука та Матвій та Марко відносять його до числа 12 апостолів. Після того як на апостолів зійшов Святий Дух, Яків відправився проповідувати до різних країв та міст — Юдеї, Гази, Едеси, Тиру, Елевтерополя. Найдавніші памʼятки писемності фіксують його перебування у Персії та навіть Єгипті.

Саме у м. Острацині, що на кордоні Єгипту та Палестини святий апостол Яків знайшов свою мученицьку смерть. Його було розіпʼято на хресті. Водночас у Мінеях Василя Багрянородного йдеться про те, що Якова забили палицями до смерті юдеї. Перед розпʼяттям, ймовірно, апостол переніс бичування.

Житіє апостола Якова Алфеєвого було описано у ІХ ст. пафлагонянином Микитою Давидом. Вважається, що саме Яків Алфеїв написав першу Божественну Літургію. Мощі знаходяться у Римі у церкві Санті-Апостолі.

Традиції цього дня

Апостол Яків, син Алфея є патроном декількох міст – Стрия, Немі, Фраскаті та Монтеротондо (Італія), а також Уругваю.

Окрім цього є покровителем аптекарів та фармацевцтів, модисток, валяльників та вмираючих людей.

Забороняється:

В давнину цей день називали “Першої каші”. Традиційно у великому казані варили кашу з великою кількістю сала. Вважалося, хто її з’їсть, той буде здоровим.


Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.

Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08