Калуш До сайту

Рада заборонила мобілізацію 18-25-річних. Але чи звільнять тих, хто вже у війську?

Верховна Рада України підтримала законопроєкт, відповідно до якого громадяни до 25 років мають бути звільнені від мобілізації.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко, передає Інформатор.

За ухвалення законопроєкту №11379-д проголосував 311 депутат.

“ВСЕ! Рада заборонила мобілізацію 18-25 річних! Законопроєкт 11379-д ухвалено в цілому! За — 311. Нарешті зробили це! Я давно добивався цього, бо це ганьба — мобілізовувати дітей”, — написав нардеп.

Нагадаємо, після ухвалення мобілізаційного законопроєкту виникла колізія, яка фактично дозволила мобілізувати юнаків від 18 до 25 років, які непридатні для мирного часу і обмежено придатні для воєнного. Придатні до військової служби юнаки мобілізації не підлягали, бо підпали під строковий призов.

Як пише LB, за словами Олексія Гончаренка, через правову колізію тисячі колишніх обмежено придатних віком до 25 років мобілізували. Та дуже часто через хвороби вони не можуть повноцінно служити. Понад те, самі військові наголошують, що необхідно призивати молодих, але здорових бійців. Після двох місяців дискусій в оборонному комітеті депутати таки рекомендували парламенту ухвалити компроміс на базі трьох законопроєктів про заборону мобілізувати колишніх обмежено придатних хлопців до 25 років і про звільнення зі служби вже мобілізованих із цієї категорії. У зв’язку з цим нардепи подали до ВР законопроєкт про заборону мобілізації українців до 25 років та їх демобілізації.

Чи демобілізують тих, хто вже в ЗСУ?

Низка видань пише, що норми про демобілізацію тих, кого вже встигли мобілізувати, в документі немає.

Спочатку питання демобілізації таких мобілізованих майже не обговорювали, пише BBC Україна. Але чим довше обговорювали законодавчі ініціативи, тим більше поставало та питання демобілізації.

Демобілізація входила до остаточного тексту законопроєкту 11379-д, але перед другим читанням це прибрали.

“Депутати обіцяють розробити окремий закон, щоб був окремий механізм і терміни, бо може “постраждати боєздатність армії”, — пояснив депутат Олексій Гончаренко.

Проте, коли буде такий законопроєкт про мобілізацію – поки що не відомо.

Закон набуде чинності після того, як його підпише президент Володимир Зеленський.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08