Калуш До сайту

На ярмарку в Калуші — закарпатські ковбаси, місцева риба та гуцульські сири | ФОТО

Від сезонних капусти, помідорів та інших овочів — до десятків видів сирів, назви яких важко навіть вимовити, меду, наливок… На ярмарку в Калуші сьогодні є також жива риба і ковбаси… з оленини, ведмежатини й не тільки.

З асортиментом і цінами знайомився Інформатор.

Що по суботах продуктові базари у Калуші стають центром всесвіту, знають, мабуть, усі. Але такого ажіотажу на муніципальному ринку як сьогодні, не було вже давно. Ще б пак! До міста з’їхалися фермери та виробники крафтової продукції з усієї області і навіть — Закарпаття.

Найбільші черги на ярмарку — за сирами. Їх привезло кільканадцять виробників. Тож, є коров’ячі, козячі, овечі; витримані певний час і буквально вчорашні, копчені, солені, солодкі, витяжні, росільні, тверді… Від різноманіття сортів, кольорів та смаків — паморочиться в голові.

“Найбільше користується попитом наша гуцульська бринза, — ділиться з Інформатором та обслуговує покупців Михайло Дрогомирецький із Середнього Березова, що на Косівщині. У Калуші, каже, вперше. Привіз 15 видів сирів, зроблених на його екофермі.

Розсипчаста бринза — по 350 гривень, звичайна — по 300, а копчена й інші види — по 350-400 гривень за кілограм. Покупці охоче куштують та купують продукцію.

“Дуже люблю бринзу, але в Калуші її ще треба добре пошукати, бо рідко де є”, — зізнається одна з покупчинь.

Біля іншого прилавка покупці розкуповують яблука. Один із чоловіків зізнається, що вранці взяв на пробу кілька кілограмів, а зараз повернувся, щоб придбати ще. Більше того — привів із собою інших покупців, бо тут — дешевше і смак неймовірний.

“Я вподобав собі сорт “Фуджі”. Вони минулої зими були дорогі, але дуже смачні. А тут по 20 гривень зараз наберу собі і буду мати. Вони довго стоять”, — каже покупець.

Смачні яблучка — із Підгайчиків, що на Коломийщині. Окрім них, можна і натурального соку придбати у виробників. Його склад — максимально простий: 100% натурального соку і все. А вартість трилітрової пачки — ледь не за ціною пляшки газового напою з супермаркету.

Довжелезна черга — і до закарпатського прилавка. Тут також є різні види сирів, але є і справжня екзотика — сиров’ялені ковбаси. Продавчині кажуть, що виготовляють їх із м’яса оленя, кабана, коня і навіть ведмедя. Уся дичина — спеціально вирощена для цього, не з дикої природи. Ціна на таку ковбасу — по 800 гривень за кілограм. А от скуштувати — безкоштовно. Тож, дехто пробує, але не купує, а дехто і скуштувати не наважується…

Є серед присутніх і чимало місцевих виробників. До прикладу, фермерське господарство із села Перевозця пропонує покупцям свіжовиловлену рибу.

“Маємо коропів, білих амурів, сомів і карасів. Все вирощено у нашому господарстві у ставках”, — каже пан Валерій, власник рибного господарства, який нині — за продавця.

Ціна живої риби — від 70 до 130 гривень за кілограм. Покупці кажуть, що це суттєво дешевше, аніж у супермаркетах міста.

“Короп по 160 гривень бачила у центрі, а тут по 130”, — підтакує жінка, яка випадково почула розмову з власником рибного господарства.

Організаторами ярмарку “Золота осінь 2024” стала Калуська РДА.

“Ініціатива належить голові ОВА Світлані Онищук, а основана ціль — популяризувати місцевих виробників, особливо фермерів, — ділиться з Інформатором начальниця управління соціального-економічного розвитку Калуської РВА Оксана Савчук.Сьогодні тут зібрано понад 30 виробників із різних куточків області, які привезли найрізноманітнішу продукцію, вирощену та вироблену у їхніх господарствах. Але є також і виробник дзеркал, і представники місцевого агропромислового підприємства “Гудвеллі”, які запрошують на роботу, і багато інших цікавих локацій. Навіть фотозону зробили, щоб додати цьому дійству настрою. Дякуємо за підтримку департаменту агропромислового розвитку ОДА, міському голові Калуша та всім, хто долучився до організації та проведення цього ярмарку. Вважаємо, що у такий важкий час дуже важливо підтримувати місцевих виробників”.

Ярмаркувати розпочали ще вранці і обіцяють завершити лише тоді, коли розпродадуть увесь товар або ж уже не буде покупців. Організатори кажуть, що орієнтовно до 17:00 ще можна приходити на ринок.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08