Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Останній чи ні перехід на “зимовий час”? Українці підтримали петицію, а президент досі не підписав законопроєкт

Останній чи ні перехід на "зимовий час"?

У ніч з 26 на 27 жовтня в Україні будуть переводити стрілки годинників на годину назад. Але чи справді стане перехід на зимовий час останнім, як анонсували раніше? Законопроєкт, який регулює це питання, досі не підписаний президентом, а тим часом понад 25 тисяч голосів набрала петиція, якою українці просять главу держави ветувати цей законопроєкт.

Пише Інформатор.

В останню неділю березня 2024 року українці переводили стрілки на годину вперед, а в останню неділю жовтня переводитимуть на голину назад. І це — могло би бути востаннє. Адже у липні цього року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, який скасовує переведення часу з зимового на літній. “За” тоді проголосував 261 народний депутат.

Цей закон мав би набрати чинності з 1 січня 2025 року, але лише за умови, що його підпише президент, а відтак він буде опублікований. Відповідно до картки законопроєкту, на підпис президенту його направили ще 21 серпня. Але станом на 12 жовтня інформації про підписання немає.

Тим часом днями набрала голоси петиція щодо ветування цього законопроєкту. Вона була зареєстрована нардепом Олексієм Гончаренком одразу після схвалення ініціативи у ВРУ. Обгрунтував її автор тим, що ухвалене рішення несе за собою значні проблеми та незручності, насамперед, для громадян.

“Так, тепер згідно “нового часу”, світанок влітку наставатиме близько 3 години ночі (нині — 4 ранку), особливо відчутно це буде на сході країни. А сутенітиме відповідно близько 20 вечора”, — зазначив він.

Також нардеп вважає, що рішення не принесе користі й у питанні економії електроенергії, оскільки тепер буде збільшено витрати на електроенергію для споживачів і підприємств у вечірні години навесні, влітку та восени. А ще — у нас буде цілих дві години різниці в часі з Європою, що буде суттєво впливатиме на ефективність співпраці з партнерами, додав автор петиції.

Зрештою він звернувся до президента Володимира Зеленського з вимогою ветувати законопроєкт №4201 про обчислення часу. За тиждень до кінцеврї дати збору підписів петиція набрала понад 25 300 голосів та очікує на розгляд.

Тож, багаторічні дискусії щодо потреби переведення стрілок годинників в Україні, схоже, матимуть продовження.

До теми: Стрілку назад: як калушани ставляться до переводу годинника? | ОПИТУВАННЯ

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору