Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як у Калуші карають за вирощування коноплі на балконах?

Як у Калуші карають за вирощування коноплі на балконах?

Днями Калуський міськрайонний суд виніс вирок місцевому мешканцю, який на балконі виростив чотири коноплі. Чоловік виявився уродженцем рф, хоч і з українським громадянством.

Інформатор вирішив пошукати у судовому реєстрі схожі рішення.

Якщо проаналізувати судові вироки, які виносили у Калуші в 2024 році за статтею про незаконне виробництво, зберігання чи пересилання без мети збуту деяких заборонених речовин (ст. 309 ККУ), то можна дійти висновку, що “білі згортки” та “прозорі пакети” у місті люди, які потім потрапляють на лаву підсудних, переважно, знаходять або в різний спосіб купують.

Але трапляються і “садівники”, які висівають рослини у власних помешканнях та доглядають як за кімнатними. Один із таких днями отримав судовий вирок.

Про чоловіка з матеріалів справи відомо, що він розлучений, не працює, проблем із законом до цього не мав. Але у травні цього року на балконі свого помешкання він самостійно посіяв 4 рослини коноплі. До вересня їх доглядав, а відтак — зрізав, висушив листя та дбайливо сховав його у тумбочку.

10 вересня у ході санкціонованого обшуку у квартирі за місцем його проживання правоохоронці виявили понад 6 грамів канабісу. Відтак його було звинувачено у незаконному виготовленні та зберіганні наркотичного засобу, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

Обвинувачений свою вину визнав. Між ним та прокурором була укладена угода про визнання винуватості. В результаті — покарання у вигляді пробаційного нагляду строком на один рік. Це означає, що чоловік буде зобов’язаний періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну свого місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України без погодження тощо. Крім того, на користь держави з нього стягнуть 1514, 56 гривень витрат на проведення експертизи. А вирощені ним коноплі буде знищено.

Схожий вирок у Калуші виносили й у вересні щодо уродженця Жидачева Львівської області. Одружений чоловік, який має двох дітей і ніде не працює, у квітні цього року також висіяв на балконі свого помешкання коноплі. Але більше — 14 штук.

“… протягом травня-червня 2024 року, після проростання рослин конопель здійснював їх незаконне вирощування без мети збуту, а саме проводив рихлення ґрунту, прополювання, поливання та прорідження з метою доведення рослин конопель до стадії дозрівання”, — йдеться у матеріалах справи.

З обшуком до нього правоохоронці навідалися в серпні. Загальна кількість канабісу в перерахунку на суху речовину, яку вилучили у чоловіка, становила понад 38 грамів. Згідно з судовим вироком, йому було призначено чотири роки пробаційного нагляду та понад 4500 гривень, які доведеться сплатити за експертизи.

Зазначимо, що вирощування конопель (а також снотворного маку) підпадає під ще одну статтю Кримінального кодексу України — 310, санкція якої передбачає штрафи, пробаційний нагляд та обмеження волі. У судовому реєстрі такі вироки також є.

ФОТО з архіву

До теми: Вирощував коноплю на балконі: у Калуші правоохоронці викрили наркотичного злочинця

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору