Калуш До сайту

“Партизан має бути у повній бойовій готовності”: у Калуші відбулася презентація архівних матеріалів Калуської станиці Братства вояків УПА

14 жовтня, до Дня створення УПА, у Меморіальному музеї “Калуська в’язниця” відбулася презентація архівних документів, наданих Калуською станицею Братства вояків УПА.  Вони розкривають внутрішню організацію та особливості діяльності цієї організації на теренах Калущини

Ділиться Інформатор.

У експозиції, за словами старшої наукової співробітниці Меморіального музею “Калуська вʼязниця” КЗ “Музейно-виставковий центр Калуської міської ради” Людмили Андрійчук, представлено світлини, різноманітні штемпелі, посвідчення, грамоти, автобіографії членів даного братства. Загалом налічується 127 предметів:

“У більшій мірі – це фотографії. У іншому залі є автобіографії. Деякі автобіографії написані власноруч членами вояків УПА, що входили до цієї організації. Також представлені різноманітні запрошення, що надходили на адреси членів, листи, що надходили на адресу організації. Є конверти зі США. Представлені внутрішня документація – протоколи засідань, різного роду звернення. Те, що представлено сьогодні, на мою думку вартує уваги, бо у червні була річниця створення організації”

Науковиця повідомила, що організація у Калуші постала 22 червня 1994 року. Якщо говорити про всеукраїнську організацію, то вона була заснована у 1991 році. Вояк УПА Антон Мазур пригадав роки своєї боротьби у рядах УПА, що припали на 1940-1950-ті рр. У бою із московськими окупантами загинув його старший брат, що входив до сотні “Гонти”. За підпільну діяльність сім’ю Антона Мазура та його самого радянська влада вивезла до Караганди. Пізніше він повернувся до рідного села, втім до 1980-их був змушений працювати на шахтах Донбасу, як він сам сказав “спасать родіну”.

У більшій мірі, як повідомив директор КЗ “Музейно-виставковий центр КМР” Олег Відливаний, дана виставка торкається діяльності Калуської станиці братства УПА у 1990-початку 2000-их років. Втім, є документи, що відносяться до більш раннього періоду. Серед світлиних можна побачити керівництво калуського куреню УПА, повстанців з Грабівки та Ріп’янки та багато чого іншого.

Великої уваги привертають листівки, які були в станиці, а також іменний склад:

 

 

Склад членів братства вояків УПА, м. Калуш. Архівний документ із Меморіального музею “Калуська в’язниця”

 

Архівні документи є унікальними та складають історію не лише самої організації, але й нашого міста. Усі бажаючі мають змогу оглянути експозицію даної виставки:

 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08