Калуш До сайту

СБУ висунула підозру в державній зраді уродженцю Прикарпаття, який воює на боці рф

Служба безпеки України повідомила про підозру чоловікові з Івано-Франківщини, який, перейшовши на бік ворога, взяв участь у бойових діях під час повномасштабного вторгнення росії.

Ділиться Інформатор, посилаючись на СБ України.

Служба безпеки зібрала докази, що підтверджують факт державної зради уродженця Тисменицького району. За інформацією відомства, чоловік, який народився у 1969 році, проходив строкову службу в армії СРСР на території Росії. Після розпаду Радянського Союзу, з 1994 року, він служив у міліції в Івано-Франківській області, але у 2001 році був звільнений через порушення дисципліни.

Після цього він переїхав на схід України і з 2015 по 2019 рік служив у Збройних Силах України, спочатку за мобілізацією, а потім за контрактом. Проте, двічі він був судимий за самовільне залишення військової частини. Згодом у нього почало формуватися негативне ставлення до України та її цінностей.

У 2023 році, перебуваючи на окупованій території, чоловік приєднався до російського “добровольчого батальйону імені Богдана Хмельницького”. Це формування було створено російськими спецслужбами для проведення підривної діяльності проти України і формувалося з військовополонених та правоохоронців, які перейшли на бік ворога. Після злагодження батальйон Хмельницького був включений до складу «оперативно-бойового тактичного формування “Каскад” внутрішніх військ “МВС ДНР”.

У листопаді 2023 року підозрюваний склав присягу на вірність Російській Федерації разом з іншими новими учасниками угруповання “Каскад”. Як стало відомо, в лютому-березні 2024 року він брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України в районі Великої Новосілки Волноваського району Донецької області.

Відомо, що в цей період чоловік вербував бойовиків штурмових загонів до розвідувального підрозділу, де служив. Також він давав інтерв’ю та коментарі російським пропагандистам, закликаючи українських військовослужбовців складати зброю.

Служба безпеки України повідомила підозрюваному про висунення обвинувачення за чотирма статтями Кримінального кодексу, зокрема за державну зраду, колабораційну діяльність, участь у терористичній організації та участь у незаконних збройних формуваннях. За ці злочини передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 15 років або довічно з конфіскацією майна. Досудове розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Водночас відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, поки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08