Калуш До сайту

У Підмихайлі відкрили меморіальний комплекс “Лицарям слави та Ангелам Миру” завдяки Степану Якимовичу

Вчора в Підмихайлі відбулося урочисте відкриття меморіального комплексу “Лицарям слави та Ангелам Миру”, присвяченого Захисникам та Захисницям України. Подію втілили завдяки старанням місцевого митця Степана Якимовича та за підтримки обласної адміністрації.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Андрія Найду.

Вчора, 13 жовтня, на урочистостях зібралися мешканці громади, а також голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук.

Монументи, що споруджені в комплексі, є авторством Степана Якимовича, мешканця села Підмихайля, який тут народився та проживає й досі. Сьогодні Світлана Онищук вручила Степанові Івановичу почесну нагороду “Доблесть Прикарпаття”, а я, в свою чергу, вручив митцеві почесну грамоту. Ці відзнаки є символом вдячності за те, що цей, на перший погляд, простий чоловік здатен створити власноруч.

Меморіальний комплекс включає в себе три монументи, кожен з яких має свою історію. Автор скульптур зазначає, що всі, хто називає себе українцем, рефлекторно відчуває, що повинен щось зробити для своєї землі та свого народу, те, що вміє, те, що може. Адже кожен прийшов на цей світ зі своєю місією.

Степан Іванович зі своєю місією справляється на всі 100% та завдячує людям, які допомогли йому втілити свій задум, і переконаний, що життя триває завдяки добрим людям. Комплекс розташований на центральній площі села. Першочергово була створена арка, на якій видніється дзвін пам’яті.

Перша скульптура – композиційна, складається з трьох фрагментів, її пан Степан створив ще п’ять років тому. Перший фрагмент присвячений пам’яті полеглих Героїв. На камені слова видатного українського письменника Олександра Олеся – “Вам, лицарі, слава, що бились орлами за землю, за волю, за правду свою“. Тут автор акцентує на правді і стверджує, що якщо не буде правди, то не буде ні землі, ні волі.

Другий фрагмент – зображення Архангела Гавриїла, який благовіщав народження Сина Божого Діві Марії. Поруч земна куля із зображенням карти України. Символізм в тому, що Архангел Гавриїл ніби благовіщає Україні велич і славу.

 

Третій фрагмент – великий шестиметровий камінь, який пан Степан дістав із річки в Карпатах, де зображено герб України та слова великого Кобзаря: “… і оживе добра слава, Слава України…“.

Робота над цим монументом тривала два роки.

Друга скульптура – горельєф Ісуса Христа. Його Степан Іванович створював, дивлячись на ікону. Ділиться, що з уяви створювати побоявся. Основою скульптури став чотириметровий камінь.

Третя скульптура – чотириметровий монумент “Збройним силам України”, що має потрійне значення. Тут на камені розміщений щит та меч, виконані в об’ємі з нержавіючої сталі.

На щиті напис – “Воїни Слави“, “ЗСУ“, “Гарант миру“. Видніється тут і голуб, як символ миру, символ духу Збройних Сил України, символ Святого Духа. А трохи нижче – табличка, де знову пророчі слова Кобзаря: “Борітеся – поборете, вам Бог помагає“.

Над другим і третім монументом Степан Якимович працював три роки. Загалом комплекс вдалося звести за п’ять років.

У січні Степанові Івановичу виповниться 80 років. Скульптором себе не називає, а лише каже, що він добрий ремісник у цій справі. За освітою чоловік – машиніст екскаватора. Згодом був на будівництві північно-кримського каналу. Далі – армія, повернувшись, навчався в однорічній пожежній школі середнього командного складу. Усе життя, до виходу на заслужений відпочинок, пропрацював на керівних посадах у пожежних частинах “Карпатнафтохіму”.

Степан Якимович не отримував формальної освіти в скульптурі, тож його вміння можна вважати даром, подарованим Господом. У своїй дописі міський голова Калуша Андрій Найда висловив побажання, щоб ремісник і надалі створював унікальні монументи, які радуватимуть око та душу всіх, хто їх побачить. Нехай Степанові Івановичу й далі допомагає Господь і добрі люди в цій чудовій справі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08