Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Над Прикарпаттям уночі пролітала цікава комета | ФОТОФАКТ

Прикарпатському фотографу Олегу Нетецькому вдалося зафіксувати момент прольоту комети над Франківщиною. Ймовірно, вдалося зафіксувати рідкісну комету Цзицзіньшань.

Ділиться Інформатор.

Прикарпатець Олег Нетецький на своїй сторінці Instagram опублікував вражаюче вечірнє фото неба, на якому пролітає комета:

“Комета то зараз, але не дуже яскрава в місті — напевно, не видно через світло ліхтарів”.

У коментарі Інформатору автор світлини зауважив, що фото одномоменте — було зроблене між селами Єзупільської селищної громади. Кадр можна назвати випадковим:

“Фото зроблено в полі між селами Побережжя та Стриганці на смартфон Samsung. Часто слідкую за небом, але не на той момент. Мене покликали і кажуть, що в небі щось відбувається. Тож, фото одномоментне. Але щоб було краще видно, обробив світлину в мобільній версії програми Lightroom, бо нічне фото на телефон не дає бажаного результату”.

Зазначимо, що в Україні 14 жовтня можна було спостерігати комету C/2023 A3, яку також називають Цзицзіньшань, яка, як пише Суспільне, належить до короткоперіодичних комет. Її орбіта має період близько 107 років. Це означає, що вона знову з’явиться у внутрішній частині Сонячної системи близько 2131 року.

Як розказав астроном та лектор Харківського планетарію Володимир Кажанов, цю комету називають найяскравішою за останні 20 років. Також вона цікава тим, що прилетіла до нашої планети дуже здалека — деякі астрономи вважають, що востаннє над Землею космічне тіло бачили понад 80 тисяч років тому.

Цікаво, що комета настільки яскрава, що помітна неозброєним оком. У небі над Україною без спецприладів її можна буде спостерігати до 15 жовтня з 18:50 до 19:00, приблизно через годину після заходу сонця.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору