Калуш До сайту

Миття рук з милом: як проста гігієнічна звичка може знизити смертність на 25-50%

Щорічно 15 жовтня відзначають Всесвітній день миття рук. Це — міжнародна кампанія з просування миття рук з милом, яка оголошена Організацією Об’єднаних Націй з метою просування ефективного та доступного способу запобігання хворобам і збереження життя людей. 

Як повідомила Інформатору епідеміологиня Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Мирослава Гуменяк, згідно зі статистичними даними, діарея та пневмонія разом спричинюють майже 3,5 млн смертей дітей у світі щорічно. А проста гігієнічна звичка може знизити смертність від респіраторних захворювань на 25%, а смертність від діарейних захворювань на 50%.

Чому важливо мити руки?

Чисті руки захищають наш організм від небезпечних вірусів і бактерій, знижують ризики респіраторних вірусних інфекцій, зокрема грипу та ГРВІ. Миття рук може запобігти інфекціям шкіри та очей.

Понад 80% інфекційних захворювань передаються через брудні руки. Через немиті руки хвороботворні мікроорганізми (збудники вірусних захворювань, грибкових та кишкових інфекцій, гельмінтозів, тощо) потрапляють на продукти харчування, воду, на предмети побуту і надалі можуть стати причиною хвороби. Найбруднішими предметами, яких щодня торкається майже кожна людина, є телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та поруччя. З них мікроби можуть потрапити на руки іншої людини, спричинивши захворювання.

Миття рук суттєво зменшує пропуски занять школярами через шлунково-кишкові захворювання. Крім того, зменшення кількості цих інфекцій через часте миття рук допомагає запобігти надмірному використанню антибіотиків – фактора, що призводить до стійкості до цих препаратів (антибіотикорезистентності) у всьому світі. Реєстрація випадків коронавірусної хвороби COVID-19 є додатковим приводом нагадати, чому важливо та як правильно мити руки.

Коли необхідно мити руки? 

Для миття рук можна використовувати воду будь-якої температури, головне — у поєднанні з милом.

Алгоритм правильного миття рук виглядає так:

  1. Намочіть руки водою.
  2. Нанесіть мило на всю поверхню рук.
  3. Потріть руки долоня об долоню.
  4. Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетінням пальців і навпаки. Аналогічно потріть долоню об долоню.
  5. Зчепіть пальці й потріть їх.
  6. Ретельно потріть великі пальці лівої та правої рук.
  7. Потріть долоні пальцями по колу.
  8. Змийте водою.
  9. Витріть руки одноразовим паперовим рушником, за відсутності – індивідуальним тканинним. Використання останнього не підходить для великої кількості людей.
  10. Закрийте кран паперовим рушником, адже перед цим ви його відкривали брудними руками.
  11. Усе, ваші руки чисті!

Увага! Використання багаторазових рушників для сушіння рук може бути додатковим фактором передачі збудників інфекційних захворювань.

Як обробляти руки антисептиком?

Обробляйте руки антисептичним засобом мінімум 30 секунд. Вміст спирту в ньому має бути щонайменше 70%. Для однієї процедури достатньо 3 мл антисептика. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук. Особливу увагу варто приділити нігтям, оскільки там збирається найбільше бруду.

Проте не забувайте, що антисептик:

Вологі серветки, навіть антибактеріальні, не можуть замінити миття рук з милом.

Пам’ятайте, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але й зробити життя людини більш комфортним, приємним та безпечним. Всесвітній день миття рук допомагає підвищити обізнаність про важливість миття рук з милом та усвідомлення необхідності належної гігієни, як захід збереження здоров’я не тільки особистого, але й усіх громадян суспільства. Дотримуйтесь порад та залишайтеся здоровими!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08