Калуш До сайту

Часомір, що вічно показує “7:40” | Мертві годинники Калуша

Калуш — друге місто у світі, де були знайдені поклади калійної солі. Промисловість супроводжувала наше місто протягом значної частини його історії – пивоваріння, калійна промисловість та інші. Відповідно для потреб видобутку споруджувалися робочі та управлінські приміщення, що використовувалися у ланцюжку виробничих процесів. У Калуші досі стоїть промислова ратуша, а на ній красується годинник. Та кажуть, що він вже давно не показує точного часу. 

Ділиться Інформатор.

На вулиці Чорновола стоїть промислова ратуша, що є складовою адміністративних будівель Товариства з експлуатації солей поташових (ТЕСП). На ній розміщений годинник, який в свій час сповіщав робітників калійного комбінату про актуальний час. Годинник на калуській вежі було встановлено у 1903 році. Тож зараз йому вже 121 рік. Сам годинник є виробом фірми Міхала Мєсовича із Кросно (Польща). Та час плинув, а калійний комбінат занепадав. Разом із ним занепала промислова ратуша.

Калушанин Юрій Дудяк під дописом на своїй сторінці залишив досить цікавий коментар про те, що цей годинник зупинився десь наприкінці 1980-початку 1990-их років:

“….вже рокiв 30-35.. годинник на цiй вежi показує за двадцять хвилин восьму, тобто 07:40??!!”

Журналістів Інформатора заінтригувало дане чи то твердження чи то припущення щодо зупинки часу і вирішили перевірити чи насправді це так. Із занепадом хімічної промисловості  занепадали й виробничі приміщення. Це стосується й промислової ратуші. На місці з’ясувалося, що це таки правда – годинник справді зупинився на відмітці “7:40”. Якщо вже бути більш прискіпливим то 7:42.

До теми — Шахрай в управлінні калуського ТЕСПу або шалені кошти калійних добрив
Вболівай до смерті: як трагічний футбольний поворот обірвав життя кількох фанів калуського ТЕСПу

Насправді не відомо чому годинник зупинився саме на позначці 7:40 і не беремося говорити про якийсь зв’язок із євреями у Калуші. Проте, вважаємо, що кожен сам зробить для себе висновок. Чи хоче він щось нам сказати – теж не відомо. Відомо те, що євреї складали вагому частку населення Калуша у минулі століття.

На початку ХІХ ст. у Калуші були знайдені поклади каїнуту. Мова йде про 1804 рік, коли при  розширенні стовбура шахти IV на глибині 50 м. було знайдено цей мінерал. Дещо згодом, у Калуші було виявлено сильвін, а саме у 1822 та 1834 рр. Виявлення мінералів зумовила необхідність здійснення хімічних аналізів, які мали підтвердити можливість їх видобутку та промислового використання. Такі досліди були здійснені німецьким хіміком Кріппом у 1867 році та підтвердили здогадки щодо промислового використання цих мінералів.

На цьому місці — час насправді зупинився. Сама ж ратуша, на жаль, у дуже поганому стані. За словами працівників, які досі працюють у одному із цехів, всередину ратуші краще не заходити, адже у будь-який момент щось може обвалитися. Байдужість до історичних пам’яток зупиняє час, а час через байдужість ці пам’ятки руйнує. Що зокрема сталося із головною ратушою міста. Яка ж доля спіткатиме промислову ратушу наразі невідомо…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08