Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Для початкових класів — безкоштовно, для старших — зростає вартість. У Калуші змінили умови харчування у закладах освіти

Для початкових класів — безкоштовно, для старших — зростає вартість.

Безкоштовне харчування для всіх учнів початкових класів у Калуській громаді запровадять із наступного тижня — з понеділка, 21 жовтня. Водночас для пільгових категорій середньої і старшої ланки, які харчуються коштом місцевого бюджету, а також для решти учнів суттєво зросте вартість порції.

Про це сьогодні йшлося на позачерговому засіданні виконавчого комітету, пише Інформатор.

Нагадаємо, на початку жовтня стало відомо, що на рівні держави вирішили: всі учні 1-4-х класів в Україні мають бути забезпечені безкоштовним одноразовим харчуванням у школі. З держбюджету на цю ініціативу виділили 2 мільярди гривень. Ці гроші пообіцяли передати місцевим громадам у формі субвенції. Калушу нарахували понад 5 мільйонів гривень, Долині — майже чотири мільйони. 

Далі ради громад мають прийняти низку необхідних рішень та негайно впровадити безкоштовне харчування для визначеної категорії учнів. У Калуші необхідні рішення вже прийняті.

Так, відповідно до нинішнього рішення виконкому з 21 жовтня до 20 грудня 2024 року сніданки будуть отримувати:

  • 3042 учні 1-4-х класів закладів загальної середньої освіти Калуської міської територіальної громади.

Їх харчуватимуть на суму 50 гривень за одну порцію. При цьому 35 гривень із цієї суми — це кошти субвенції з державного бюджету, а 15 гривень — з бюджету громади.

  • 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 65 дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах; 212 дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;  10 дітей, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”; 272 дітей із числа внутрішньо переміщених осіб та дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; 553 дітей із числа осіб, визначених у статтях 10 та 10-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (які загинули (пропали безвісти) або померли) та із сімей, батьки яких мають статус учасника бойових дій, безпосередньо брали або беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України  (підстава: довідка встановленого зразка)

Йдеться про учнів 5-11 класів. Усіх їх харчуватимуть на 55 гривень коштом бюджету громади.

  • 11 дітей із особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних класах Калуського ліцею №4.

Їх харчуватимуть на 55 гривень коштом бюджету громади.

Окрім цього, безкоштовні сніданки та обіди передбачені для 47 учнів спеціалізованих класів з видів спорту Калуського ліцею №6. Розмір харчування тут затверджено у розмірі 85 гривень на день. Це — також кошти бюджету громади.

Як зазначила начальниця управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян, розраховуючи субвенцію для Калуша, на рівні Міністерства освіти з невідомих причин недорахували близько тисячі дітей. Це означає, що розмір субвенції ще мають збільшити. Проте, уже зрозуміло, що використати всю суму коштів до кінця поточного року громада все одно не зможе й частину з них буде у результаті повернено у держбюджет.

Зазначимо, що рішення автоматично робить дорожчим і вартість харчування для тієї категорії учнів, які харчуються власним коштом (тобто коштом батьків). Якщо зараз вартість порції 35-40 гривень, то вже з наступного тижня буде 50-55 гривень. При цьому станом на сьогодні у міській раді ще точно не можуть сказати, що зміниться у самій порції (буде вона збільшена або ж додадуть, наприклад, фрукти…). З цього приводу до кінця поточного тижня ще планують організувати нараду з підприємцями, які надають послуги з організації харчування у гімназіях та ліцеях громади.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору