Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Передумав відлітати? До гнізда на Калущині прилетів одинокий лелека

Передумав відлітати? До гнізда на Калущині прилетів одинокий лелека

Птах в’є гніздо й поводиться так наче збирається тут зимувати. Щоправда, коли трохи холодніє, він кудись зникає на кілька днів, а потім повертається знову.

Інформатор поспілкувався з мешканцями Брошнева-Осади, які спостерігають за птахом, та ділимося інформацією.

Що на Калущині помітили лелеку, повідомив Дмитро Зварич. Чоловік каже: птах лишився на зимування в районі старої пекарні. З яких причин — невідомо. Він припускає, що зима для пернатого може бути важким випробуванням.

Проте, як роз’яснював раніше заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника, орнітолог Віталій Грищенко, птахи не у всіх випадках потребують нашої допомоги. Навпаки — з кожним роком все частіше окремі птахи або й невеликі групи залишаються зимувати.

“Для них головне — знайти їжу, морози самі по собі не страшні. Лелеки витримують до -20 °С. Коли зима без сильних морозів, є чимало незамерзаючих боліт та водойм. Але при будь-якій погоді є постійне джерело їжі — сміттєзвалища біля великих міст. Там зимуючих лелек частіше всього і можна зустріти. Якщо птах нормально літає, краще його не чіпати, можна наробити лиха. Відловлювати має сенс лише поранених, хворих чи ослаблених лелек”, — йдеться у дописі на сторінці нацпарку “Дермансько-Острозький”.

Як вдалося з’ясувати, зараз “брошнівський” лелека навряд чи потребує будь-якої допомоги людей. Він виглядає здоровим, перелітає з місця на місце, знаходить собі харч.

“Абсолютно здоровий. Літає по всьому Брошневу, — каже місцева мешканка Богдана Самійлів, яка бачила птаху три дні тому. — Зазвичай його можна побачити у гнізді в сонячні дні, а коли хмарно, як вчора-сьогодні, то він кудись трохи перелітає”.

За словами жінки, влітку на цьому дереві жила ціла лелеча родина. Приблизно в середині серпня птахи відлетіли. А десь через місяць з’явився оцей один красень. Чи він — представник сімейства, який повернувся, або ж “чужинець”, який просто облюбував це житло — загадка.

Втім, мешканці громади обіцяють спостерігати за птахом і за потреби зможуть облаштувати місце підгодівлі або ж залучити для допомоги фахівців.

Зазначимо, що у Брошневі-Осаді цієї осені панує якась весняна атмосфера. Адже раніше ми писали, що тут у вересні зацвіла ціла алея каштанів. А зараз ось — така нетипова ситуація із бузьком…

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору