Калуш До сайту

На Калущині і Снятинщині в ґрунтах виявили велику кількість шкідників

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в базових та інших господарствах області здійснили осінні ґрунтові розкопки, а також обстеження полів, садів, лісосмуг, неорних земель, інших сільськогосподарських угідь на виявлення зараження їх шкідниками та хворобами. Було обстежено ґрунт на площі 23,0 тис.га.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області

Зважаючи на теплу та сприятливу погоду, яка спостерігалася у вересні та на початку жовтня, значну частину шкідників виявили саме у верхньому шарі ґрунту. Видовий склад шкідників надзвичайно різноманітний. Серед них переважали личинки озимої та капустяної совок, травневого хруща, дротяників, жужелиці та інші.

Найпоширенішим шкідником є дротяники і несправжні дротяники, якими заселено 62% обстеженої площі з чисельністю 0,7-3,0 екз. на кв.м. Натомість, найбільша чисельність личинок шкідників відмічена в Калуському та Снятинському районах.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки зауважують, що небезпеку посівам сільськогосподарських культур становлять підгризаючі совки – озима та оклична. На 26-28% обстежених площ, виявлено гусениць озимої совки ІІ покоління за чисельності 0,6 -1,0 екз. на кв.м. Зараз їх популяція більша, ніж в минулому році.

Щодо травневих хрущів, то ними заселено 33% обстежених площ. У віковому співвідношенні травневих хрущів цього року переважають личинки І-ІІІ віку -70%, ІУ – 30%). Зимуючий запас хлібної жужелиці становить 0,3 екз. на кв.м. Даним шкідником заселено 8% обстеженої площі, що відповідає торішнім показникам.

Ґрунтові шкідники виявлені в усіх районах Івано-Франківської області. У зв’язку з недостатнім зволоженням землі, їх шкідливість була різною. Однак результати ґрунтових обстежень вказують на чималий і фізіологічно повноцінний запас зимуючих стадій шкідливих організмів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08