Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У калуському ліцеї дистанційно навчаються діти з усього світу

У калуському ліцеї дистанційно навчаються діти з усього світу

З минулого року українські учні, які перебувають за кордоном та хочуть поєднувати навчання у двох школах, мають можливість бути зарахованими в Україні до дистанційних класів. У Калуші такі класи утворено на базі ліцею №10. І поки деякі заклади освіти в інших областях не змогли набрати навіть необхідного мінімум дітей, у Калуші — відкривають нові класи, бо охочих навчатися тут більшає.

Про це йшлося на засіданні виконавчого комітету міської ради, пише Інформатор.

На розгляд виконкому питання потрапило в зв’язку з необхідністю збільшити кількість дистанційних класів у Калуському ліцеї №10. На початок навчального року, як повідомила начальниця управління освіти Ірина Люклян, їх було сформовано шість. Зараз запропонували додати ще два.

Типова освітня програма для учнів, які перебувають за кордоном, але навчаються і там, і в українській школі, була затверджена у серпні 2023 року, щоб розвантажити учнів. Зокрема, у дистанційному класі вони мають вивчати лише предмети українознавчого компонента (українську мову та літературу, історію, основи правознавства, географію тощо). Ці предмети, як йдеться у роз’ясненнях НУШ, учні можуть вивчати в українських закладах освіти онлайн, а оцінки з решти дисциплін в Україні їм перезараховують із закордонних закладів освіти.

Для навчання за українознавчим компонентом МОН визначило перелік шкіл, де створили спеціальні дистанційні класи. Однак не всі такі школи змогли набрати необхідний мінімум (15 учнів), аби ці класи відкрити. Станом на січень 2024 року, за такою формою навчалося 2 129 дітей.

На Прикарпатті визначених шкіл — дві. Одна з них в Івано-Франківську, але другий рік там не можуть набрати дітей у дистанційні класи. Натомість у Калуський ліцей №10 надходять нові заяви.

“За сотанні два тижні у нас поступило ще 7 заяв для третього класу”, — повідомила директорка цього навчального закладу Тетяна Федорів.

В коментарі Інформатору вона уточнила: наразі в навчальному закладі вже є 4, 5, 7, 8 і 10 класи, які працюють як дистанційні. Зараз відкривають ще 3 і 6 класи. Тож, загальна кількість учнів тепер буде 123.

“У дистанційних класах навчаються не лише діти з нашої громади та області, а й з інших, де відповідні класи не набрані. Що ж до того, з яких країн вони долучаються зараз до навчання, то це дуже великий перелік — можна сказати, що вся Європа, США, Канада і не тільки”, — каже Тетяна Федорів.

Виконавчий комітет відкриття нових класів погодив, а в фактичну мережу мережу закладів освіти на поточний навчальний рік вніс відповідні зміни.

Нагадаємо, що іншим рішенням виконкому в Калуші внесли зміни до вартості харчування учнів у закладах освіти та змінили перелік тих, хто до кінця поточного року харчуватиметься безкоштовно.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору