Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У найстарішій церкві Калуша зберігається Служебник, якому більше 150 років | ФОТОРЕПОРТАЖ

Богослужбові книги складають вагому частку у житті Церкви. У них поміщаються різноманітні молитви, порядок Божественної Літургії та розпорядок читань Євангелій та Апостола. У церкві Різдва Пресвятої Богородиці (УГКЦ), що у ж/м Загірʼя зберігся Служебник, виданий у Ставропігійським Інститутом у Львові більше 150 років тому. 

Ділиться Інформатор.

Служебник або Літургікон був виданий у 1866 році в Львові. Містить у собі Літургію Івана Золотоустого, Василія Великого та Григорія Двоєслова Папи Римського за чином святих Східних Церков. Окрім цього в ньому вміщено усі недільні, повсякденні, святкові і загальні тексти служби.

Літургікон був виданий коштом Ставропігійського Інституту при церкві Успіння Пресвятої Богородиці у 1866 році. Власне на звороті титульної сторінки зображено один із найвідоміших храмів Львова – Успіння Пресвятої Богородиці.

Книга вражає оздоблення та художніми зображеннями. У Служебнику розміщено образи найбільших релігійних свят — Благовіщення Пресвятої Богородиці, Різдва Христового, Воскресіння, Вознесіння та інших. Показуємо вам деякі із них:





Найкраще, на нашу думку оформлена Чин Божественної Літургії. Як і у попередні часи, у ХІХ ст. першу велику букву виділяли більшим шрифтом і надавали якогось кольору. У нашому випадку — червоного кольору.



Тут є усе необхідне для проведення церковних відправ — тропарі та кондаки, читання Євангелія та Апостола, а також повністю розписаний літургійний рік як цього вимагає церковний устав.


Апрелій, Октобрій, Ноямбрій, Декабрій — щось вам нагадує? Якщо глянути на назви місяців, то можна на мить подумати, що це російська, однак назви місяців вживаються у формі церковнословʼянської мови, що широко використовувалася в Церкві.

Також тут є таблиця для визначення Пасхалії та Індикту (початку нового церковного року).

 





Ярослав Куцій

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору