Щороку 2 грудня у світі відзначають День оладок – смачної страви, яку полюбляють українці. Але ж звідки взялася назва даної страви?
Ділиться Інформатор, покликаючись на українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Незалежно чи вони зроблені з фруктів чи з м’яса, але кожен знайде для себе свої смачні та особливі. Оладки отримали свою назву від латинського слова “oleum”, яке означає олія. Це товстуваті коржики з рідкого тіста, обсмажені на сковороді. В українській кухні оладки найчастіше подають зі сметаною або варенням.
Ділимося рецептом оладок від Євгена Клопотенка:
Інгредієнти
- 330-350 мл кефіру 2,5% жирності
- 1 яйце
- 1 ст. л. цукру
- 10 г ванільного цукру
- 1 дрібка солі
- 200 г борошна пшеничного
- ½ ч. л. соди
- 4-5 ст. л. соняшникової олії
Крок 1 Приготуйте тісто для оладок. У глибоку миску влийте 330-350 мл кефіру 2,5% жирності та вбийте одне яйце. Перемішайте інгредієнти віничком до однорідної суміші, але сильно не збивайте.
Крок 2 Додайте в миску дрібку солі, 1 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру. За бажанням кількість цукру можете зменшити. Перемішайте віничком, щоб компоненти рівномірно змішались.
Крок 3 Далі додайте ½ ч. л. соди та знову все добре перемішайте. Сода додасть оладкам пишності.
Крок 4 Додайте в миску 200 г борошна та замісіть однорідне тісто, щоб у ньому не було грудочок. По консистенції тісто має бути густим, але при цьому стікати з віничка. Якщо у вас вийшло густе тісто, додайте 2-3 ст. л. кефіру або води та перемішайте до однорідності.
Крок 5 Накрийте миску харчовою плівкою та відставте тісто на 15 хвилин, щоб утворилася клейковина.
Крок 6 Приступайте до смаження оладок. Розігрійте на середньому вогні антипригарну сковорідку з достатньою кількістю олії. Викладайте на пательню по 1 ст. л. тіста. Відступайте місце, щоб оладки під час смаження не злиплися між собою.
Крок 7 Обсмажте оладки 1-2 хвилині, а кол на їх поверхні почтуть лопатись пухірці і утворяться маленькі дірочки, перегорніть їх на інший бік за допомогою виделки і обсмажте ще 1-2 хвилини до красивого золотавого кольору.
Крок 8 Викладіть готові оладки на тарілку з паперовим рушником, щоб увібралася зайва олія. Подавайте з сметаною, варенням чи згущеним молоком.