Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Святвечір на Калущині: три рецепти автентичної куті

Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.

Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Розпочинаємо рубрику з найголовнішої страви — куті.

Рецепт №1: секрет — у великій кількості маку
(рецепт із села Довгий Войнилів Верхнянської громади)

Інгредієнти:

  • 2 стакани пшениці
  • 300 грам маку
  • 200 грам цукру
  • 3-4 ложки натурального меду
  • волоські горіхи
  • халва (за бажанням)

Приготування:

Раніше пшеницю “товкли”  та самотужки просіювали і варити її потрібно було близько години. Нині, кажуть господині, в магазинах продається вже очищена пшениця і вариться вона значно швидше. Важливо, щоб у каструлі не було зайвої рідини, бо кутя потім може вийти надто рідкою. Краще, якщо є така потреба, по трошки доливати води в процесі варіння.

Поки готується пшениця, натріть маку. В магазинах зараз продається вже готовий, натертий, але якщо хочете дійсно добре вираженого смаку — натріть самі. Найкраще це робити у макітрі, використовуючи для розтирання макогін. Займе це хвилин 10. Мак має пустити біле “молочко”, а сам стане сірішого кольору. Скуштуйте: якщо не хрубостить — готовий. Тепер у макітру з маком додайте цукор та продовжуйте розтирати. Має вийти солодка пахуча маса.

До теплої звареної пшениці, додати макову масу (можна з’єднувати одразу в макітрі). Сюди ж — решту складників. Їхні пропорції, до слова, можна регулювати на власний смак, залежно від того, наскільки солодкою хочете отримати страву. Щодо горішків, то їх господиня радить не товкти, не подрібнювати якимись механічними приладами, а нарізати дрібненько ножем.

Рецепт №2: секрет — у родзинках та халві
(сучасний рецепт із Калуша)

Інгредієнти:

  • 2-3 стакани пшениці
  • 250-300 грам маку
  • 200 грам цукру
  • 3-4 столові ложки меду
  • волоські горіхи (кількість довільна)
  • 150-200 грам родзинок
  • упаковка халви

Приготування:

Попередньо пшеницю вимочують, а потім варять. На відпарювання у гарячій воді окремо ставлять родзинки та мак, щоб вони стали м’якими. Поки відмочуються головні інгредієнти, слід натерти мак, бо для його запарювання знадобиться лише декілька хвилин. Зазвичай мак натирають чоловіки. Існують, до речі, поговірки, що чоловікові не можна облизувати макогін від маку, бо начебто стане лисим…

У процесі натирання потрохи засипаємо цукру, щоб кутя вийшла солодшою. Після того, як натерли мак, слід додати пшеницю та родзинки. Щодо волоських горіхів, то їх слід подрібнити і теж додати до куті. Наприкінці рясно поливаємо нашу кутю медом, щоб була рідкою. Водночас слід дивитися за густотою куті, яку регулюють кількістю залитої води, адже не всі люблять надто рідку і навпаки.

Щодо халви, то її додавання слід регулювати власними смаковими вподобаннями. Проте, слід бути обережним, аби не пересолодити головну Різдвяну страву.

Рецепт №3: секрет — у додаванні узвару та горіхів
(рецепт із Рожнятівщини)

Інгредієнти:

  • 2 стакани пшениці
  • 250 грам маку
  • 200-250 грам цукру
  • натуральний мед (за смаком)
  • 0,5 л різаних волоських горіхів
  • узвар із сухофруктів (0,5 л-0, 7 л — залежно від бажаної консистенції)

Приготування:

У селах на Рожнятівщині пшеницю, яку готують на Святвечір називають впиханою. Саме така, впихана, швидше розварюється. Пшеницю варять поки вона не стане м’якою. Щодо маку, то його обов’язково парять, він тоді краще перетирається в макітрі. Поступово до маку треба додавати цукру, так він краще буде перетиратися.

Коли зварена пшениця трохи охолоне, то до неї слід додати готовий перетертий мак. Ретельно розмішуючи кутю, додаємо подрібнені волоські горіхи (їх у цьому рецепті багато). Далі — мед (додаємо за смаком). І наостанок готову кутю розводимо звареним заздалегідь пахучим узваром із сушених яблук та груш. До якої консистенції? — Хто як любить: рідшу або густішу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору