Калуш До сайту

Святвечір на Калущині: рецепти калача та пісних булочок із часником

Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.

Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Пісні булочки та запашний колач, як символ сімейного багатства, готують напередодні Святвечора та подають до столу на вечерю.

Рецепт №1: колач

(рецепт із Рожнятівщини)

Інгредієнти

Опара:

Заміс на тісто:

Приготування:

Спочатку готуємо опару і відкладаємо, щоб постояла 30 хвилин. Далі додаємо інші складники і замішуємо тісто. Важливо, вода для тіста має бути кімнатної температури. Вимішувати тісто слід так, що не прилипало до рук.

Даємо тісту підрости у теплому місці, а тоді збиваємо. Так робимо двічі. Третій раз тісто не збиваємо, а вже формуємо готові колачі, які мають добре підрости вже у формах. Випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 1 годину.

Рецепт №2: пісні булочки із часником

(рецепт із Калуша)

Інгредієнти:

Тісто для булочок:

Поливка із часнику:

Приготування:

У каструлі змішуємо воду із дріжджами та додаємо сіль, цукор і олію. Усе перемішуємо. Додаємо до суміші борошно та замішуємо тісто. Слід його викладати у таку ємність чи каструлю, щоб воно могло піднятися у 2-3 рази. Накриваємо кришкою та залишаємо у теплому приміщенні на 1,5-2 години.

Наше тісто гарненько піднялося, тому можна розпочинати формувати наші пісні булочки. Додамо, що тісто ми зробили саме пісне, як того вимагає Свята вечеря. Тісто розділяємо рівні частини. З кожної робимо кульку, щоб тісто набуло форми майбутньої булочки. Булочки можна випікати і на деко і у формі. Але бажано випікати у формі, адже вони будуть розташовані близько одна до одної та стануть пухкими і рум’яними.

Розташовуємо наші булочки у форму та накриваємо рушником, щоб вони ще трішки дійшли. Так тримає 30-40 хвилин. Випікаємо приблизно 30-40 хвилин при температурі 180ºС. Для того, щоб зрозуміти чи вони пропеклися, можна взяти зубочистку та встромити її у булочку. Якщо зубочистка, яку ви вийняли є сухою, то це означає, що випічка готова.

Часникова помадка: 

Подрібнюємо наш часник за допомогою ножа чи часникодавки. Також нарізаємо кріп, який додаємо до часнику. Заливаємо олією та солимо. Перемішаємо усі інгредієнти і наша часникова поливка готова. Коли пампушки будуть готовими то наливаємо на них нашу часникову поливку. Досить швидко булочки вберуть аромат часника і стануть ще смачнішими.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08