Калуш До сайту

Святвечір на Калущині: рецепти запеченої риби з капустою та оселедцю із морквою

Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.

Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Запечена пісна риба, риба запечена з капустою чи оселедець із морквою – страви різні, але риба є одним із найважливіших символів Святої вечері.

Рецепт №1: Оселедець із морквою

(рецепт із Калуша)

Інгредієнти:

Приготування:

Залежить від наявної риби. Господиня розповідає, що раніше, коли не було філе, то брали цілу рибину і очищали від кісточок. Далі її заливаємо на 15 хвилин оцтом. Опісля потрібно гарно відцідити. Рибу нарізаємо шматочками. Очищаємо цибулю та нарізаємо кільцями. Солі, як розповідає господиня, раніше практично не давали. Кільця цибулі викладаємо на рибу. Тепер до цієї страви також можна дати моркви дрібно нарізаної або ж навіть корейської.

Усі зазначені інградієнти з’єднюємо між собою у кастрюлі та заливаємо олією. Потім беремо банку, у яку поміщаємо наші шматочки риби та тісно заповнюємо і рясно заливаємо олією. У випадку філе то його не потрібно заливати оцтом. Усі інші дії можна застосовувати до філе.

Рецепт №2: риба запечена в капусті

(рецепт із Рожнятівщини)

Інгредієнти:

Приготування:

Філе риби промити і нарізати на шматочки, посолити, поперчити. Тоді капусту нарізати соломкою, а цибулю і моркву натерти на терці. У сковороді розігріти олію та обсмажити в ній цибулю до легкого золотого відтінку, тоді додати моркву і смажити ще буквально декілька хвилин.

Вкінці додати капусту та томатну пасту, сіль, перець і тушкувати до готовності капусти. Викласти у форму для запікання половину тушених овочів, зверху кладемо  філе риби на яке викладаємо залишки овочів. Запікаємо в духовці при температурі 170-180 градусів 30 хвилин.

Рецепт №3: пісна риба запечена

(рецепт від весільної кухарки з Рожнятівщини)

Інгредієнти:

Приготування:

Рибу почистити і натерти її з середини та зверху сіллю, перцем та подрібненим часником (найкраще часник потерти на дрібній терці).

З цибулі робимо так звану подушку для риби і викладаємо її зверху на рибу. У середину коропа (форелі) кладемо нарізаний на шматочки лимон. Форму в якій запікатиметься рибка накрити фольгою. Запікати таку рибку необхідно 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08