Калуш До сайту

Святвечір на Калущині: рецепти запашних узварів із чорносливом, родзинками та яблуками

Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.

Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Одним з найпопулярніших українських напоїв є узвар, який обов’язково має бути на столі на Святвечір. Його готують не лише на свята, але і в піст: з яблук, груш, абрикосів чи чорносливу. За бажанням можна навіть додавати сушені ягоди, різні фрукти або навіть родзинки чи мак.

Рецепт №1: узвар з чорносливом та родзинками

(рецепт із Рожнятівщини)

Інгредієнти:

Приготування:

Сушені фрукти необхідно добре промити і поставити варити на маленький вогонь, варити приблизно 30 хвилин під кришкою, щоб сухофрукти віддали свій повний смак. Коли узвар стане кімнатної температури додати мед, перемішайте до повного розчинення. Замість меду можна дати цукор до смаку.

Найкраще узвар варити за день перед подачею на стіл, тоді смак напитку буде насиченішим.

Рецепт №2: узвар з яблуками та грушами

(рецепт із Калуша)

Інгредієнти:

Приготування:

У каструлю виливаємо нашу воду і доводимо до кипіння. Поки вода кип’ятиться необхідно промити наші сушені яблука та сливи. Коли вода буде закипати закидаємо наші фрукти у кастрюлю. Далі слід прокип’ятити їх на легкому вогні 2-5 хвилин. Тоді вимикаємо вогонь, додаємо цукор і розмішуємо.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08